Ernæringseksperter: Disse tendenser vil præge kosten i 2022

Uforarbejdet mad vinder frem, og kalorietælling ryger ud. Det er nogle af de tendenser, som Michelle Kristensen og Anette Sams forudser, vil præge kosten i år.

Artiklens øverste billede
Uforarbejdet mad vinder frem, og kalorietælling ryger ud. Det er nogle af de tendenser, som Michelle Kristensen og Anette Sams forudser, vil præge kosten i år. Foto: Adobe Stock

Palæo, antiinflammatorisk, nordisk, low carb, og keto.

Listen over kosttrends er lang, og hvert år kommer nye til - eller gamle vender tilbage.

Med indgangen til det nye år kan du her læse, hvad der bliver kosttrends i 2022 ifølge kost- og træningsformidler Michelle Kristensen og forfatter, ph.d. og tidligere diabetesforsker Anette Sams.

Mange tænker, at det er vegansk og økologisk, og så er det godt. Men meget af det er fuldforarbejdet, og jeg frygter, det er noget, vi spiser i den bedste tro og med hovedet under armen.

Annette Sams, forsker.

Kalorietælling ryger ud

»I lang tid har det at tælle kalorier været en velanset vej mod en sundere livsstil, men det er mere og mere fortid,« siger Michelle Kristensen.

»Før i tiden skulle du tælle kalorier, og det var så de tal, der var sandheden for dig. Du var mere på jagt efter fødevarer med færre kalorier og ligeglad med, hvad de indeholdt.

»Nu går du mere op i, at fødevarerne skal være gode for dig. Kvaliteten er ved at vinde over kalorietællingen, og det er rigtig godt,« siger Michelle Kristensen.

»Når alt kommer til alt, er det nemlig meget svært at måle, hvor mange kalorier du egentlig har brug for,« siger hun.

Anette Sams tilføjer, at kaloriefokus har overskygget alt andet i lang tid, og det er ikke hensigtsmæssigt.

Uforarbejdet mad

Fødevarerne skal ikke bare være gode, fortæller Anette Sams. Der kommer mere fokus på madvarer, der er naturlige og uforarbejdede.

»Det eneste, der går igen i alle de trends, der ligger derude lige nu, er, at vi holder op med at tilføje det raffinerede kulhydrat i form af mel og sukker.«

»Det, der kommer til at ske nu, er, vi går hele vejen tilbage til den uforarbejdede mad. Vi hylder de naturlige fødevarer. Den mad vi spiser, skal vi samarbejde med vores tarmbakterier om,« siger Anette Sams.

Striks diæt med snydedage bliver kikset

I 2022 vil en trend fra bodybuilderbranchen om at spise efter en striks diæt i løbet af ugen og så give sig selv lov til at spise løs af alt det usunde en enkelt dag blive mindre populær, forudser Michelle Kristensen. På de såkaldte cheatdays - snydedage - ender mange med at overspise.

»Det er en tankegang, der er tenderende til kikset, fordi vi nu gerne vil lære at nyde tingene, men også gøre det i begrænsede mængder: ”Mere er meget bedre”, bliver fortid. Det vil blive spredt mere ud og balanceret,« siger hun.

Reduktionisme

Det at være flexitar - kødspiser, men ikke så ofte - har været en trend i 2021, men i 2022 vil det blive erstattet af en lignende trend: reduktionisme, fortæller Michelle Kristensen.

Reduktionisme sigter mod at skære ned på indtaget af animalske produkter, men når du alligevel vil have for eksempel kød eller mælk, skal det være kvalitet. Reduktionismen er ikke så rigid, siger Michelle Kristensen, men med trenden vil en smule godt kød på bordet i løbet af ugen erstatte en masse dårligt kød, lyder det.

Veganske køderstatninger

Den større fokus på plantekost er godt, siger Anette Sams, men vi skal passe på, at de veganske fuldforarbejdede køderstatninger ikke vinder frem over for selve planterne.

»Mange tænker, at det er vegansk og økologisk, og så er det godt. Men meget af det er fuldforarbejdet, og jeg frygter, det er noget, vi spiser i den bedste tro og med hovedet under armen,« siger hun.

/ritzau/

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.