Lars Kromand foran det område, der bliver til LilleNyhavn. Byggeriet nåede konfirmationsalderen, inden det kunne sættes i gang. Foto: Sonne

Lars Kromand foran det område, der bliver til LilleNyhavn. Byggeriet nåede konfirmationsalderen, inden det kunne sættes i gang. Foto: Sonne

Byggeri 14 år undervejs:

Alt havde været lettere på en mark i Stilling

Lars Kromand glæder sig over, at byggeriet af LilleNyhavn endelig er begyndt

Af
Claus Sonne

I 2004 fik Lars Kromand en idé om at bygge i højden på en grund mellem Adelgade og Skanderborg Sø. De næste par år blev kuglerne støbt, og i slutningen af 2006 blev LilleNyhavn lanceret. Og nu er byggeriet så gået i gang, 16 år efter.

Det må være en god fornemmelse?

"Absolut. Hele ideen er jo at åbne et ellers lukket område helt centralt i Skanderborg op for alle," siger Lars Kromand over en kop kaffe på LilleNyhavns kontor på Adelgade.

Det er vel også en forretning?

"Selvfølgelig. Men for mig, som skanderborger, er det vigtigt at give noget tilbage til byen. Og at gøre søen tilgængelig. Rent forretningsmæssigt har det i øvrigt haft en stor betydning, at vi har måttet forrente det område, hvor der bygges, gennem så mange år. Og handlede det her benhårdt om at tjene så mange penge som muligt, så havde byggeriet set markant anderledes ud. Det kan jeg godt garantere," konstaterer Lars Kromand.

Jeg undrer mig også over, at der i kommunen er, hvad jeg oplever som et misforhold mellem store visioner for centrum af Skanderborg og så mandsmod til at få tingene til at ske

Der er mange lejligheder på vej i Skanderborg. Er der plads til flere?

"Jeg synes ikke, der er mange lejligheder på vej. Jeg ved godt, at der kommer flere lejligheder, men hvis vi vil have flere folk til at bo i centrum af Skanderborg, så tror jeg bestemt, at der er plads til flere lejligheder. Vi kan jo se, at de lejligheder, vi i forvejen har, bliver lejet ud lynhurtigt," siger Lars Kromand og fortsætter:

"Jeg vil også tillade mig at mene, at LilleNyhavn adskiller sig meget fra de øvrige byggerier i byen. Vi har ikke villet bygge 'moderne og kvadratisk'. Vi har skelet til pakhusene i eksempelvis Nyhavn, og byggeriet får derfor sadeltag og brøstninger ved vinduer. Indenfor snakker vi meget lækre materialer - og plads. En stor del af vores målgruppe hedder 60+, og det er vigtigt for os, at der er plads til ting, man har erhvervet sig gennem et helt liv. Og så er jeg selv vild med, at man kan tage elevatoren direkte ind i lejligheden."

Men ingen tagterrasser?

"Desværre. Det sagde politikerne nej til, selv om de først havde sagt ja. Det er ærgerligt for beboerne, at de ikke får det frirum. Jeg synes også, at seks etager havde givet en bedre harmoni, men jeg erkender det aftryk, byggeriet giver. Det er stort og fylder meget," erkender Lars Kromand.

16 år er godt nok længe fra tanke til byggeri. Hvad er der sket?

"Det er et godt spørgsmål. Vi løb jo blandt andet ind i en finanskrise. Og så kan jeg konstatere, at det bare er langt sværere at komme i mål med et projekt, som kommunen ikke har født rent tankemæssigt. Det er umuligt for mig ikke at sidde med oplevelsen af, at projekter, som kommunen selv finder på eller tjener penge på, har det lettere," siger Lars Kromand.

Bøvl og laksetrappe

Han peger på, at de tekniske retningslinjer for byggeriet først kunne udstikkes, da der lå en lokalplan færdig i 2013. Og at der undervejs i processen er kommet nye kommunale regler til, lige som der er skiftet ud blandt personalet på rådhuset.

"Også det, at Skanderborg Forsyningsvirksomhed er blevet udskilt fra kommunen undervejs, har haft betydning for byggeriet. Vi har Skanderupbækken løbende under byggeriet, og det er ganske enkelt noget bøvl. Vi skal blandt andet bygge en dyr laksetrappe, fordi bækken er klassificeret som et vandløb af en bestemt type."

Du lyder ikke ubetinget glad for den proces, I har været gennem med kommunen, politikerne og forsyningen?

"Det er ikke noget, jeg gider at bruge de næste 10 år på at være mavesur over. Men jeg vil da undre mig over, at tingene skal være så besværlige. Jeg undrer mig også over, at der i kommunen er, hvad jeg oplever som et misforhold mellem store visioner for centrum af Skanderborg og så mandsmod til at få tingene til at ske. Vi ventede eksempelvis halvandet år længere end lovet på en byggetilladelse. Jeg vil også sige, at den store folkelige opbakning, jeg oplever om byggeriet, står i stor kontrast til den modstand, jeg har oplevet fra kommunen," siger Lars Kromand og kommer med et eksempel:

"Vi laver en boardwalk nede ved søen. Men vi kan ikke få lov til at sætte bænke op på boardwalken, så folk kunne sætte sig og nyde søen. Det forstår jeg ganske enkelt ikke. Det er bare besværligt at bygge midt i en by tæt på en sø."

Så: Alt havde lettere på en mark i Stilling?

"Ja."

Publiceret 21 September 2020 19:30