Du kan sagtens slå teltet op i de offentlige, danske skove. Blot du følger reglerne. Genrefoto: Adobe Stock

Du kan sagtens slå teltet op i de offentlige, danske skove. Blot du følger reglerne. Genrefoto: Adobe Stock New Africa - stock.adobe.com

Her må du slå dit telt op

Man må gerne slå sit telt op i mange af de østjyske skov- og naturområder, bare man husker at følge Naturstyrelsens regler for fri teltning. Se her, hvilke steder du kan slå teltet op i herlige Østjylland

Af
Stine Østergaard

I DET FRI Som hovedregel må du gerne overnatte i det fri, men der er nogle regler, du skal følge. Blandt andet må man ikke sove mere end én nat samme sted, og man må ikke slå et større telt op end et tre-personers telt.

Naturstyrelsen har i alt 278 skovområder med fri teltning, så der er rig mulighed for at komme omkring i det østjyske – om det så er inden for køre- eller cykelafstand.

Husk udluftningen

Er man afsted en enkelt overnatning eller på weekendtur vil det ofte være et polyester- eller nylontelt, man slår op. Og de nyeste telte kan som regel allesammen holde til de danske regnbyer. Er det et nylontelt skal man dog huske at spænde det godt op, for det er elastisk og kan godt komme til at hænge lidt, hvis det regner. Det fortæller Nicolai Ørum, der er butikschef i Spejder Sport Aarhus.

"Men det mest kondens kommer nede fra jorden. Derfor er det vigtigt, man sikrer, der kan være ventilation gennem teltet. Når slår teltet op, så tjek vejrudsigten og kig på vindretningen. Sæt teltet, så du får blæst vinden igennem de ventilationsåbninger, der er i teltet. så der bliver udluftet. For at få et godt indeklima. Men det kan aldrig undgås, der sidder lille smule kondens på indersiden, som bliver skabt af varmeforskellen."

Sådan er reglerne

Naturstyrelsen har visse regler for fri teltning, som man kan læse på deres hjemmeside.

Det er kun tilladt at overnatte én nat samme sted, og man må højst slå to telte op samme sted. Teltene må maksimum være tre-personers telte. Teltene skal være uden for synsvidde fra bygninger.Teltning er ikke tilladt på de strandbredder, klitter, enge, moser, heder, marker med videre eller andre lysninger, som indgår i de udpegede skove.

Det er kun tilladt at anvende åben ild på de dertil indrettede bålpladser, og et stormkøkken er ok, når man ikke sætter det på brandbart materiale. Derudover skal man være opmærksom på ekstra forbud om åben ild eller fri teltning, hvis der for eksempel er tørke.

Det er ikke tilladt at bruge motoriseret transport på skovens veje.

Efter endt brug skal man rydde op efter sig og tage sit affald med, og så må man ikke udvise støjende adfærd – herunder for eksempel høre høj musik.

Her kan du overnatte

Hvor langt væk, man vil tage på telttur afhænger nok meget naturligt af, om man har taget vandrerygsækken på, pakket saddeltaskerne på cyklen, eller om man har pakket bilen for at tage lidt længere væk.

Nær Randers kan man slå sig ned ved Fussingø Indskove, Fussingø Udskove, Fussingø Hesselbjerg, Fussingø Rar Skov, Randers Nørreskov,

Nær Silkeborg er mulighederne Gludsted Plantage, Hvinningdal Skov, Høgdal (syd for gården Høgdal), Lovdal Skov, den østlige del af Nordskoven (mellem Sejsvej, Århusvej og motorvejen), Sønderskov (ikke tæt ved Slåensø), Thorsø Bakker (syd for Øvrevej), Vesterskov (syd for naturstien) og Østerskov.

Ved Ry er der både Siim Skov og Kallehaven.

I Syddjurs kan man slå sig ned på Helgenes ved Ellemandsbjerget eller Naldhøj Himmerigsskov eller ved Ørnbjerg Mølle og ved Rønde er Klokkerholm Skov og Ringelmose Skov.

I Aarhus-området er der muligheder ved Trige, Skablund Skov ved Odder, Solbjerg Skov og True Skov både vest for motorvejen og mellem motorvejen, Anelystvej og Edwin Rahrsvej.

Tager man sydpå mod Horsens er der Kærskov og Rold Skov, og Snabegård Skov ligger ved Brædstrup.

Se den fulde liste over danske skove og et interaktivt kort på Naturstyrelsens hjemmeside.

FAKTA:

Sådan er reglerne:

Det er kun tilladt at overnatte én nat samme sted.

Man må højst slå to telte op samme sted.

Teltene må maks. være tre-personers telte

Teltene skal være uden for synsvidde fra drifts- og beboelsesbygninger, herunder f.eks. naboer og campingpladser, samt bilveje.

Det er kun tilladt at anvende åben ild på de dertil indrettede bålpladser.

Man må kun bruge feltkøkken, hvis man bruger et stormkøkken, hvor brænderen er indelukket fx Trangia. Af hensyn til brandfare må man ikke sætte stormkøkkenet på blade, nåle eller andet brændbart materiale – sæt gerne stormkøkkenet på en sten eller andet lignende ikke-brændbart materiale.

Vær opmærksom på, at en skov kan være lukket for brug af åben ild, brug af bålpladser mv. grundet tørke, og så er brug af stormkøkken heller ikke tilladt. Evt. lukning af skove med Fri teltning vil være angivet på Naturstyrelsens hjemmeside samt evt. med opsatte skilte ved skovenes indgange

Det er ikke tilladt at bruge motoriseret transport på skovens veje.

Teltning er ikke tilladt på de strandbredder, klitter, enge, moser, heder, marker mv. eller andre lysninger, som indgår i de udpegede skove.

Efter endt brug skal man rydde op efter sig og tage sit affald med.

Vær i øvrigt opmærksom på, at det ikke er lovligt at udvise støjende adfærd, herunder benytte radioer, højttaler, musikinstrumenter o.a. på en støjende måde.

Kilde: Naturstyrelsen

Publiceret 04 July 2020 11:30