Den Syriske Skrædder er meget glad for sin nye butik i City Vest.

Den Syriske Skrædder er meget glad for sin nye butik i City Vest. Foto: Jeppe Rafn

Den syriske skrædder har taget et lille stort skridt

Mohammed Eissa er flyttet ind i City Vest og håber på at udvide sin skrædderbutik

Af
Jeppe Rafn

Den Syriske Skrædder, Mohammad Eissa, har flyttet sin skrædderbutik fra Iværksætterhuset Square One på Karen Blixens Boulevard til City Vest i Brabrand.

Den fysiske afstand mellem den gamle og nye butik er på under en kilometer, men forskellen er alligevel til at føle på for skrædderen, der har fået en centralt beliggende butik på 2. sal i shoppingcentret på Gudrunsvej.

”Det betyder meget at være her i et storcenter, hvor der er mange tøjbutikker og kommer mange mennesker forbi hver dag. Alle siger, det er godt, jeg er kommet hertil,” fortæller Mohammed Eissa.

Lokalavisen besøger ham en morgen, før specialbutikkerne åbner, og inden der for alvor er kommet liv i centret. Alligevel kigger flere forbipasserende nysgerrigt ind ad vinduerne, og nogle stikker hovedet indenfor og får udleveret skrædderens brochure med prisliste over, hvad det for eksempel koster at få lagt bukser op, syet ind, afkortet ærmer og udskiftet lynlås.

”Der er mange mennesker, der har hjulpet og hjælper mig, og jeg håber, det kommer til at gå godt her i City Vest, og at jeg selv kan hjælpe mange mennesker.”

Skrædder siden 1998

41-årige Mohammad Eisa havde allerede lang erfaring som skrædder, da han i 2014 flygtede fra borgerkrigen i Syrien. Han begyndte som skrædder i 1998 og arbejdede fra 2001 til 2006 som skrædder i Grækenland, inden han vendte tilbage til Syrien og etablerede sig som skrædder i Aleppo og stiftede familie.

”Jeg havde en stor fabrik med kontor og 20 ansatte i Aleppo,” fortæller Mohammed.

Hans flugt fra borgerkrigen endte i Skanderborg i december 2014. Året efter kom hans hustru og to døtre til Danmark. Døtrene er i dag ni og 13 år – og taler perfekt dansk, indskyder faren – og de har fået en lillebror på to år.

Mohammed Eissa udfører alle former for skrædderarbejde.

Mohammed Eissa udfører alle former for skrædderarbejde. Foto: Jeppe Rafn

Familien bor stadig i Skanderborg, hvor pigerne går i skole og hustruen på VUC. Hun arbejdede som frisør i Syrien og håber på at få arbejde som frisør i Danmark.

Mohammed har seks søskende, som alle er flygtet fra Syrien. To søstre er ligesom ham endt i Danmark og bor i henholdsvis Sønderborg og ved Hobro. To søskende, en bror og en søster, bor i Tyskland, og så er der en søster i Norge og en søster i Canada.

”Jeg har en meget stor familie,” griner Mohammed, som håber på et tidspunkt at gense alle sine søskende og forældrene, der som de eneste i familien stadigvæk bor i Syrien i byen Afrin. Efter flugten til Danmark har han kun set sine søskende i Tyskland.

Håber på at kunne ansætte

Efter tre år i Danmark kom Mohammed i 2017 i gang som selvstændig med hjælp fra frivillig mentor under Dansk Flygtningehjælp, Ejvind Koch Pedersen fra Skanderborg, og arkitekt Metin Aydin fra Aarhus, der er formand for foreningen egenvirksomhed.nu.

De hjælper ham stadigvæk med for eksempel hjemmeside og Facebook, hvor over 7.000 personer følger Den Syriske Skrædder.

”Det var svært i starten med sproget, og det er det stadigvæk lidt, men nu går det rigtigt godt i Danmark med egen butik og børnene, der går i skole. Vi er meget glade for at være her i Danmark, og mange kender den syriske skrædder.”

Indtil videre klarer han alt skrædderarbejdet alene, men den syriske skrædder håber med tiden at kunne ansætte en eller to skræddere i sin nye og større butik i City Vest.

Publiceret 04 July 2020 09:00