Foto: Ida Guldbæk Arentsen/

Foto: Ida Guldbæk Arentsen/ Ritzau Scanpix

Regeringen forlænger nedlukningen af landet

Lukningen af skoler og offentlige institutioner forlænges i tre uger, lød det på et pressemøde

Mandag bekræftede statsminister Mette Frederiksen (S) det, som mange danskere nok har gået med en forventning om.

De tiltag, regeringen har foretaget for at begrænse coronasmitten i Danmark, bliver forlænget frem til 13. april.

Det oplyste statsministeren på et pressemøde mandag eftermidddag, hvor 254 danskere er indlagt på grund af epidemien. 55 ligger på en intensiv afdeling (47 i respirator), mens i alt er 24 døde.

"Flere mennesker vil bukke under i den kommende tid. Flere mennesker vil miste deres kære. Det er ulykkeligt," sagde statsministeren.

Hun lod forstå, at vi inden længe kan se, om de mange restriktioner, der er indført i Danmark, virker. Og hun fastslog, at det er bydende nødvendigt med en forlængelse, hvis epidemiens indvirkning på sundhedssystemet skal begrænses.

Det indbefatter blandt andet, at lukningen af skoler og offentlige institutioner forlænges.

"Jeg ved, det er rigtig svært for mange mennesker," sagde statsministeren.

Mette Frederiksen forklarede, at et decideret udgangsforbud endnu ikke er på tale, selv om det er indført i andre lande.

"Vi har godt af at komme ud at få frisk luft, og meget tyder på, at de fleste kan håndtere det her fornuftigt. Det er helt afgørende at alle holder ved og holder afstand."

Jacob Bundsgaard (S), borgmester i Aarhus, var også tilstede på pressemødet i sin egenskab af formand for Kommunernes Landsforening.

Han fortalte blandt andet at kommunerne, med Aarhus som frontløber, er gået i gang med at indkøbe værnemidler så som mundbind, masker, handsker og håndsprit, så man kan undgå mangel på dette i sundhedsvæsenet.

"Vi går løs på markederne, så vi kan give vores bidrag. Det handler om medarbejdernes tryghed. De skal kunne gå helt trygge på arbejde," fastslog Bundsgaard, som i forbindelse med den fortsatte lukning af skoler og andre offentlige institutioner understregede, at nødpasning er en mulighed for de familier, der i særlig grad har brug for det.

"Vi har god kapacitet til at tage vare på børnene og unge. Dem, der har brug for det, er der kapacitet til, og vi skal gøre alt, vi kan for at skabe et godt tilbud. Det gælder ikke mindst de udsatte familier," sagde Aarhus-borgmesteren, som samtidig oplyste, at man i øjeblikket har et særligt fokus på sårbare og udsatte borgere.

Publiceret 23 March 2020 15:18