Planlagte operationer bliver udskudt.

Planlagte operationer bliver udskudt. AUH pressefoto

Planlagte operationer udskydes – personalet skal lære at håndtere respiratorer

Coronavirus betyder, at hospitalerne i Region Midtjylland planlægger at udskyde et stort antal planlagte operationer

Af
Maria Dalhoff

JP Aarhus

Fire alvorligt syge coronasmittede patienter, som alle er voksne, er indlagt (torsdag eftermiddag) på Aarhus Universitetshospital (AUH).

Men Region Midtjylland forventer mange flere alvorligt syge coronapatienter, og derfor bliver der formodentlig et ekstraordinært stort behov for respiratoruddannet personale, når coronavirus/Covid-19 i løbet af den kommende tid bliver årsag til et større antal indlæggelser, lød meldingen torsdag på et pressemøde på AUH.

Hospitalerne i Region Midtjylland planlægger blandt andet derfor at udskyde et stort antal planlagte operationer for at frigøre personale til intensiv uddannelse af respiratorer, som mekanisk kan hjælpe patienter med at trække vejret.

"Det vi omgående skal i gang med er at uddanne mere personale, og her er den gode nyhed, at det tager relativt kort tid at efteruddanne anæstesisygeplejersker, så de kan bidrage på intensivafdelinger, hjælpe med plejen af patienterne og betjene respiratorerne," siger koncerndirektør Ole Thomsen, Region Midtjylland.

Men udfordringen er ifølge regionsledelsen, at personalet ikke både kan passe planlagte operationer og samtidig være på efteruddannelse.

"Derfor bliver vi nødt til at prioritere uddannelse og dermed respiratorhjælp til forventede livstruede coronapatienter frem for at gennemføre planlagte operationer. Det beklager jeg over for de patienter, der får udskudt aftaler, men jeg håber også, at de har forståelse for situationens alvor," siger Ole Thomsen.

Kræftoperationer og akutte operationer vil blive gennemført som normalt.

Antallet af udskudte planlagte operationer vil variere hospitalerne imellem. Hvor mange patienter, som vil få udskudt deres planlagte operation på AUH i løbet af de kommende dage, er ifølge Claus Thomsen, lægefaglig direktør, AUH, endnu ikke gjort op.

Alle berørte patienter får direkte besked enten via e-post eller per brev.

Respiratorer nok

Region Midtjylland regner med at have respiratorer nok, blandt andet fordi der er købt nye maskiner ind til brug i det endnu ikke færdige hospital i Gødstrup. De maskiner kan komme i brug, hvis der bliver behov.

"Vi har fået vores andel af patienter, men vi er forsigtige med at give præcise tal," siger regionsrådsformand Anders Kühnau (S).

Tidligere torsdag oplyste Aarhus Kommune, at to beboere på Plejehjemmet Hørgården i Aarhus Nord er testet positive med coronavirus. Det sker, efter en medarbejder på plejehjemmet tirsdag fik konstateret virus. De to patienter var torsdag eftermiddag isoleret på plejehjemmet, men ifølge Lars Østergaard, ledende overlæge, Infektionssygdomme, AUH, er de to patienter tæt på hospitalet, og indlæggelse af dem har været diskuteret.

Hverken Region Midtjylland eller Aarhus Kommune udtalte sig om konkrete patienter.

Publiceret 12 March 2020 19:28