Hvis man kigger efter, kan man se noget, der stikker op af vandet. Ifølge en læser, som har sendt os billedet, er det hvalen. Privatfoto

Hvis man kigger efter, kan man se noget, der stikker op af vandet. Ifølge en læser, som har sendt os billedet, er det hvalen. Privatfoto

SE VIDEOEN: Stor hval set i Aarhus Havn

Landets førende hvalekspert mener, efter at have hørt optagelser, at der er tale om en bardehval

Af
Danni Paulsen

HAR DU BILLEDER ELLER VIDEO AF HVALEN, SOM DU VIL DELE, MÅ DU MEGET GERNE SENDE MATERIALET TIL REDAKTION.AARHUS@LOKALAVISEN.DK

Aarhus havde efter alt at dømme et noget usædvanligt besøg i havnen mandag aften.

Ved aftentid så flere borgere i vandet ud for Aarhus Ø det, der betegnes som en meget stor hval svømme stille og roligt rundt i det stille hav.

En af de borgere var Thomas Capitani Nielsen.

”Jeg stod ved sejlsportscenteret lidt i klokken 18 og talte i telefon med min kone, mens jeg kiggede ud over vandet stik nord. Det var helt stille og havblik, og jeg vil anslå 100-150 meter ude kommer der en stor, sort ryg med en relativt lille rygfinne, som glider langsomt op og dykker igen. Jeg så eller hørte ikke noget blåst (vandsprøjt fra åndehullet, red.)," forklarer han.

Meget stor

Han sejler en del og har i den forbindelse ofte mødt marsvin, som er meget udbredte i de danske farvande. Derfor ved han også, hvordan sådan et ser ud, og han føler sig helt sikker på, at det ikke var et marsvin.

”Den var så langt væk, at det var tydeligt, at den var meget stor – og meget større end et marsvin. Jeg noterede mig, at den var langsom. Hvor marsvin er meget hurtige og adrætte, så svømmede den noget mere langsomt, som man forestiller sig, at en større hval gør. Længden tør jeg ikke anslå på så stor afstand," siger Thomas Capitani Nielsen.

I diverse Facebook-grupper har de aarhusianere, som har været så heldige at se dyret, skrevet lidt om deres observationer.

Flere bud går på, at der skulle være tale om en grindehval.

”Jeg var inde at google og kunne se, at det måske godt kunne passe nogenlunde med den lille rygfinne i forhold til resten af kroppen, men jeg ved det ikke," siger Thomas Capitani Nielsen.

Lyd på video hjælper ekspert

Han fik hverken taget billeder eller video, da han var i røret med sin kone, men det gjorde til gengæld en kvinde en time og tre kvarter senere.

Lokalavisen Aarhus har modtaget hendes video, som blev optaget klokken 19.43, da hun stod ved sejlsportscenteret og så hvalen.

Desværre var det på det tidspunkt så mørkt, at det ikke er til at se, hvad kvinden har optaget. Men hvis man skruer godt op for videoen, kan man høre, hvad der umiskendeligt lyder som en hval.

Uden billeder af hvalen skulle man tænke, at det er umuligt at opklare, hvilken slags hval der faktisk var på besøg mandag aften.

Men Lokalavisen Aarhus har været i kontakt med en af landets førende hvaleksperter, Peter Teglgaard Madsen, som er professor i Zoofysiologi på Biologisk Institut på Aarhus Universitet. Og han kan faktisk få sammenstykke et rigtigt godt bud ved hjælp af videooptagelsen og øjenvidneberetningerne.

"Jeg har kigget på det med min kollega, og vi er ret sikre på, at det med sikkerhed er en bardehval. Lyden af åndedrættet er så kraftigt og langt, at vi kan udelukke grindehvaler, spækhuggere eller delfiner. Det bedste bud er, at det så enten er en vågehval eller en pukkelhval. Hvis det med den lille rygfinne relativt langt tilbage på kroppen holder, så er det mest sandsynligt, at det er en vågehval," forklarer han.

Sådab ser en vågehval ud.

Sådab ser en vågehval ud. Foto: Jan Grarup/Ritzau Scanpix

Er det normalt?

"Nej, det er det ikke. Men det bliver mere og mere almindeligt, fordi der bliver flere og flere pukkelhvaler og vågehvaler i nordatlanten. Jeg tror vi skal vænne os til, at det bliver 'the new normal', at vi ser dem oftere, efter man er holdt op med at fange dem i stort antal for 20-30 år siden."

"Det er jo en succeshistorie. Vi taler altid om, hvor forfærdeligt vi behandler verden, men hvaler er et eksempel på, at holder man op med at slå dem ihjel, så kommer de igen. Vi skal glæde os over, at så store rovdyr i stigende grad gæster danske farvande. Det minder os om, at det kan betale sig at gøre noget i forhold til naturbeskyttelse."

God chance for at se den

Hvad tænker du om, at den kommer så tæt ind på land i Aarhus?

"Det er svært at sige, om det er et voksent eller et ungt dyr, og om den er rask eller ej. Begge arterne er kendt for at kunne gå ret tæt på land i deres fødesøgning, så det er ikke usædvanligt. De kan nemt gå ind på nogle meters vand, så længe der er vand under maven på dem. Så kan de svømme ind og komme ud igen."

Enden på en pukkelhval.

Enden på en pukkelhval. Foto: Ritzau/Scanpix

Der er delte meninger om, hvor stor hvalen var. Har du et bud på det?

"Vågehvaler er fem-syv meter. Helt op til otte, hvis det er en stor hval på en tre tons. Er det derimod en pukkelhval, jamen så er de op til 14 meter og vejer 30 tons. At dømme efter den sidste lyd i videoen, så er det en relativt stor hval. Det tager tid for den at trække vejret, så mit gæt er, at det er et relativt stort dyr."

Peter Teglgaard spår, at hvalen sagtens kan vise sig igen, og derfor opfordrer han til, at man tager ud og kigger efter den, hvis man har interesse i den slags.

"Der er stor chance for, at den kommer igen. Jeg synes bestemt, folk skal gå ud at kigge. Og kan de tage et billede, så vil vi rigtig gerne sige, om vores vilde gætterier holder. Men jeg lægger gerne hovedet på blokken i forhold til at det er en bardehval."

Der er ikke første gang, der er set store hvaler i farvandet ud for Aarhus. Tilbage i 2003 blev der i Aarhus Bugt set en 12-14 meter lang finhval, og den slags, der besøgte Aarhus mandag aften, er også jævnligt på visit i de danske have. Men det er sjældent, at de kommer så tæt på land, forklarer Peter Teglgaard Madsen.

"Nu skal jeg ikke lyde som en kynisk gammel mand, men for os er det ikke voldsomt usædvanligt. Vi får besøg af den slags dyr hvert år i danske farvande. At den så er helt inde i havnen ved Aarhus Ø, det er ret usædvanligt."

Publiceret 03 March 2020 10:09