Arkæologerne fra Moesgaard har netop fundet et helt lerkar i en brønd fra yngre romersk jernalder i udgravningen ved Tranbjerg

Arkæologerne fra Moesgaard har netop fundet et helt lerkar i en brønd fra yngre romersk jernalder i udgravningen ved Tranbjerg Foto: Moesgaard Museum

Arkæologer gør et usædvanligt fund syd for Aarhus

Arkæologer fra Moesgaard Museum er i øjeblikket i gang med at udgrave en over 1.500 år gammel gård i Tranbjerg

I disse dage udgraver arkæologer fra Moesgaard Museum sporene fra en ualmindeligt velbevaret gård fra yngre romersk jernalder (200-400 e.kr.) i Tranbjerg. Det oplyser Moesgaard Museum i en pressemeddelelse.

Gården blev opdaget i forbindelse med de undersøgelser, som museet har foretaget forud for Aarhus Kommunes anlæggelse af Bering Beder-vejen syd om Aarhus.

(Artiklen fortsætter under billedet)

Arkæologerne fra Moesgaard har netop fundet et helt lerkar i en brønd fra yngre romersk jernalder.

Arkæologerne fra Moesgaard har netop fundet et helt lerkar i en brønd fra yngre romersk jernalder. Foto: Moesgaard Museum

Nu er mulden over hele to gårdanlæg blevet gravet af, og det viser sig, at især det ene er meget velbevaret. I udgravningsfeltet ses tydelige spor af det 31 meter lange hus, der gav husly til folk og fæ. Derudover er hele den 1.600 m2 store gårdsplads omgivet af et overdækket hegn, og der er tydelige spor efter flere mindre bygninger, som har fungeret som lader og skure til opbevaring af materialer.

”Bortset fra husdyrholdet ligner gården altså en nutidig parcelhusgrund med et kraftigt hegn i stedet for ligusterhækken. Det er sjældent, at vi finder spor, der er så velbevarede og uforstyrrede af senere bebyggelser eller landbrug, som det er tilfældet her. Det giver os mulighed for at se detaljer, som ofte ikke opdages,” siger arkæolog Johan Laurits Borberg fra Moesgaard Museum i pressemeddelelsen.

Blandt andet har arkæologerne netop fundet et helt lerkar i en brønd fra yngre romersk jernalder under udgravningen.

De uforstyrrede bevaringsforhold giver også arkæologerne en unik mulighed for at tage detaljerede dronefotos, skabe 3d-modeller og foretage præcise naturvidenskabelige undersøgelser. Alt sammen noget som kan give flere detaljer om, hvordan en familie opretholdt livet i det østjyske for ca. 1.700 år siden.

jwh

Publiceret 30 January 2020 09:30