Billigt vand, men ellers er det en bekostelig affære at bo i hus i Skanderborg Kommune, hvor det i gennemsnit koster over 11.000 kr. om måneden at være husejer. Pressefoto

Billigt vand, men ellers er det en bekostelig affære at bo i hus i Skanderborg Kommune, hvor det i gennemsnit koster over 11.000 kr. om måneden at være husejer. Pressefoto

Det koster 11.811 kroner om måneden at bo i hus i Skanderborg

Mikonomi.dk har sammenlignet husejeres månedlige udgifter landet over og er nået frem til, at Skanderborg er 32 procent dyrere at bo i end nabokommunerne

Af
Ea Jørgensen

bolig Det koster i snit 11.811 kr. om måneden at bo i et hus i Skanderborg Kommune. Det viser en ny undersøgelse fra Mikonomi.dk, der har sammenlignet udgifterne ved at bo i hus i landets 98 kommuner.

Skanderborg skiller sig ud ved at være Region Midtjyllands næstdyreste kommune at være husejer i - kun overgået af Aarhus, hvor husejerne i snit må slippe 15.363 kr. om måneden.

Også i forhold til kvadratmeterprisen ligger Skanderborg i top i Region Midtjylland - igen kun overgået af Aarhus Kommune.

Tre gange dyrere end Norddjurs

Den gennemsnitlige kvadratmeterpris i Skanderborg Kommune ligger på hele 17.287 kr. Det er 71 procent dyrere end gennemsnittet for nabokommunerne Favrskov, Norddjurs og Syddjurs, som ligger på 10.139 kr.

Under Finanskrisen i 2008 var kvadratmeterprisen i Skanderborg Kommune kun 38 procent dyrere end gennemsnittet for de tre kommuner.

Forskellen mærkes især, hvis man flytter fra Norddjurs til Skanderborg. I Norddjurs Kommune betaler man i gennemsnit 884.000 kr. for et hus på 130 m2, mens man i Skanderborg Kommune skal betale 2.247.310 kr. for et hus af samme størrelse.

Det gør Skanderborg Kommune næsten tre gange så dyr som Norddjurs Kommune målt på kvadratmeterprisen.

Trods alt stadig billigere end Aarhus

På trods af stigningen i kvadratmeterpriser, fortsætter Skanderborg Kommune dog med at være billigere end Aarhus Kommune. Under Finanskrisen kostede et hus på 130 kvadratmeter i Skanderborg godt en halv million kroner mindre end i Aarhus.

I dag koster et tilsvarende hus cirka 600.000 kroner mindre. Et hus på 130 kvadratmeter er altså næsten 22 procent billigere i Skanderborg end i Aarhus Kommune.

Deri ligger en stor del af forklaringen på, hvorfor så mange børnefamilier finder det attraktivt at flytte fra Aarhus til Skanderborg.

Billigt vand, og dog...

Sammenligner man de månedlige udgifter til vand, er Skanderborg én af de billigste kommuner i området. Her betaler man i Skanderborg i gennemsnit 609,35 kr. om måneden for vand, mens borgerne i Syddjurs Kommune skal betale 734,53 kr. for vand om måneden, altså godt fem gange så meget.

Ser man på udgifterne til vand i Aarhus Kommune, er der dog endnu flere penge at spare på vandudgiften her. Her skal du nemlig i gennemsnit kun betale 534,92 kr. om måneden for vandet. Så sammenlignet med Aarhus, betaler skanderborgenserne næsten 14 procent mere for vand.

Ser man på priserne i årene efter finanskrisen, betaler du hele 19 procent mere for vand i Skanderborg Kommune nu, end du gjorde i 2013, hvor du i gennemsnit skulle betale 510,87 kr. om måneden for vand.

Grundskylden vokser

Ifølge tal fra Bolius.dk vil husejerne i Skanderborg Kommune i 2020 i gennemsnit skulle betale 1008,25kr. om måneden i grundskyld svarende til en stigning på seks procent i forbindelse med den nye boligskattereform. Sammenlignet med udgiften i 2007 svarer det til en stigning på 125 procent.

På trods af at reformen for nyligt blev udskudt til 2024, vil stigningen allerede ske i 2020, når de nye offentlige ejendomsvurderinger bliver sendt ud.

Dyrest er grundskylden dog i Aarhus Kommune, hvor husejerne i 2020 i gennemsnit skal sætte 1646,50 kr til side om måneden for at kunne betale den årlige udgift til grundskyld. I forhold til udgiften til grundskyld i 2007 svarer det til en stigning på 83 procent.

Billigst er grundskylden i Norddjurs Kommune, hvor husejerne i snit kan nøjes med at sætte 422,83 kr. af til grundskyld i 2020. Sammenlignet med udgiften til grundskyld i 2007, er det en stigning på blot 40 procent i Norddjurs Kommune.

Vil du vide mere om udgifterne ved at bo i hus i forskellige kommuner i Danmark, kan du finde den komplette undersøgelse på hjemmesiden Mikonomi.dk.

Udgiften ved at bo i hus

  • I en ny undersøgelse fra Mikonomi.dk, undersøges udgifterne ved at bo i hus i landets 98 kommuner.
  • I undersøgelsen sammenlignes husejernes udgifter til ejendomsværdiskat, grundskyld, forsikring, strøm, vand, varme
  • og boliglån i de 98 kommuner.
  • Vil du vide mere om udgifterne ved at bo i hus i forskellige kommuner i Danmark, kan du finde den komplette undersøgelse på hjemmesiden Mikonomi.dk.

Publiceret 07 December 2019 11:00