Den store fællesnævner for landsbyerne er skoledistriktet, der består af Nørre Vissing, Veng, Søballe, Hårby, Mesing, Jeksen og Forlev, siger skoleleder Linda Kolling Pedersen, Veng Skole & Børnehus, og Jørgen Schytter, formand for De 7 Dale, her stående på terrassen bag skolen. Foto: Anette Bonde.

Den store fællesnævner for landsbyerne er skoledistriktet, der består af Nørre Vissing, Veng, Søballe, Hårby, Mesing, Jeksen og Forlev, siger skoleleder Linda Kolling Pedersen, Veng Skole & Børnehus, og Jørgen Schytter, formand for De 7 Dale, her stående på terrassen bag skolen. Foto: Anette Bonde.

De 7 Dale: "Vi har alt at vinde ved at gå sammen"

De syv landsbyer Nørre Vissing, Veng, Søballe, Hårby, Mesing, Jeksen og Forlev er gået sammen i landsbysamarbejdet De 7 Dale

Af
Anette Bonde

landdistrikt Landsbysamarbejdet De 7 Dale skal gøre omverdenen opmærksom på, hvad området har at byde på. På sigt skal det også helst tiltrække nye beboere. Det er landsbyerne Nørre Vissing, Veng, Søballe, Hårby, Mesing, Jeksen og Foerlev, der har indledt et samarbejde. Helt konkret er der blevet nedsat grupper, der skal fortælle om områdets fortræffeligheder, og der er grupper, der arbejder på at gøre området endnu bedre.

Der var enighed om, at vi havde alt at vinde ved at gå sammen. Vi har helt overordnet et fælles mål om at gøre alt, hvad vi kan, for at tiltrække tilflyttere

”Vi har fantastisk natur. Vi ligger i Skanderborg Kommune, der er et attraktivt sted at bo. Vi har stærke fællesskaber, bunker af lokalt initiativ og institutioner med masser af plads – både fysisk og mentalt. Ud over alt det ligger vi godt i forhold til infrastruktur, det er let at komme til både Skanderborg, Aarhus og Silkeborg. Alt det ved vi, der bor herude. Men samtidig er vi klar over, at der måske ikke er ret mange andre, der ved det. Det vil vi gøre noget ved,” siger Jørgen Schytter, der er formand i foreningen De 7 Dale.

Sammen står vi stærkere

Den store fællesnævner for landsbyerne er skoledistriktet. Nørre Vissing, Veng, Søballe, Hårby, Mesing, Jeksen og Forlev hører alle til Veng Skole og Børnehus, hvor der er vuggestue, børnehave og skole fra 0.-6. klasse. De syv landsbyer i De 7 Dale er derudover vidt forskellige, men som arbejdet omkring landsbysamarbejdet skred frem, stod fordelene i at gå sammen i et fællesskab klart for repræsentanterne for alle landsbyer.

”Der var enighed om, at vi havde alt at vinde ved at gå sammen. Vi har helt overordnet et fælles mål om at gøre alt, hvad vi kan, for at tiltrække tilflyttere. At vise børnefamilierne i Aarhus og Skanderborg og endnu længere væk, at der her er et attraktivt område, hvor det er godt at vokse op, og at man får meget for pengene. Der er ingen af landsbyerne, der har en størrelse til at gøre det alene. Men sammen kan vi rykke noget,” siger Jørgen Schytter.

Børnefamilier

Veng Skole og Børnehus samt aktive foreninger, der mødes i Borgerne Hus lige ved siden af skolen, er attraktivt for børnefamilier.

"Det kræver af gode grunde børn at opretholde gode institutioner og en lokal idrætsklub med et væld af aktiviteter, så børnefamilierne er selvfølgelig vigtige for vores område,” fastslår Jørgen Schytter.

Også den smukke natur er en gevinst.

”Derfor blev navnet De 7 Dale. Der er bakker og dale, marker, skove og søer, og det er virkelig unikt og smukt område, vi bor i. Det lugter også lidt af eventyr, og det gør forhåbentlig folk nysgerrige på alt det, vi har at byde på.”

Fakta

De 7 Dale

  • Landsbyerne i landsbysamarbejdet er Nørre Vissing, Veng, Søballe, Hårby, Mesing, Jeksen og Forlev.
  • Dalene er Dybdal, Sødal, Svejdal, Illerup Ådal, Jeksendalen, Kjællingedal og Tingdalen.
  • Der var stiftende generalforsamling i foreningen De 7 Dale 22. maj 2019
  • I Skanderborg Kommune er der to landsbyklynger: Ejer Bjerge og De 7 Dale
  • De 7 Dale har en kommunikationsgruppe, en gruppe, der arbejder med adgang til naturen, og en gruppe, der arbejder med sikre skoleveje
  • Ud over De 7 Dale blev foreningen Veng Skole og Børnehus’ Venner også oprettet på en generalforsamling 22. maj. Foreningen har til formål gennem frivilligt arbejde at gøre Veng Skole og Børnehus et attraktivt sted at være for områdets børn og unge
  • Det lokale erhvervsliv spiller en vigtig rolle i De 7 Dale, og ”Erhvervsnetværket De 7 Dale” holdt første netværksmøde 31. oktober i år

Publiceret 02 December 2019 18:30