Forældre fra Skanderborg mødte talstærkt op med bannere - og en sang - for at deltage i protestoptoget. Privatfoto

Forældre fra Skanderborg mødte talstærkt op med bannere - og en sang - for at deltage i protestoptoget. Privatfoto

Protestoptog til Borgen:

Forældre kræver minimumsnormeringer nu

Forældre fra Skanderborg mødte talstærkt op, da forældrebevægelsen #HvorErDerEnVoksen fredag arrangerede protestoptog gennem København

Af
Anette Bonde

og Grethe Bo Madsen

børn Mens politikerne på Christiansborg fredag forhandlede om de sidste punkter på finansloven, herunder det store spørgsmål om minimumsnormeringer i daginstitutionerne, gik forældre fra hele landet i protestoptog fra Københavns Rådhusplads til Christiansborg Slotsplads.

Så stort var fremmødet at Christiansborg Slotsplads havde svært ved at rumme de estimerede 20.000 forældre, børn, pædagoger, pædagogstuderende og bedsteforældre. Og på trods af det store fremmøde generelt blev der lagt mærke til Skanderborg, hvorfra forældre med store bannere mødte talstærkt op.

Et følelsesladet øjeblik

Sangskriveren Fie Pilgaard fra Stilling skabte et følelsesladet øjeblik med fællessang, da hun fra en scene fyldt med børn sang 'Kig mig i mine øjne', mens scenen blev indhyllet i sæbebobler.

Gennem hele dagen var budskabet klart.

"Der skal være minimumsnormeringer, så der er nok voksne til børnene. De skal være i børnehøjde, så de gælder hele dagen og kun tæller de voksne, som børnene faktisk kan få fat i. Og det skal være nu – der er ikke tid til fuld implementering i 2025, hvor de fleste vuggestuebørn allerede er begyndt i skole," understreger Anna Opstrup Larsen, der er forkvinde for Skanderborg Forældreorganisation, der er den lokale afdeling af forældrebevægelsen #HvorErDerEnVoksen.

"Vi ved godt, Skanderborg Kommunes økonomi er trængt. Men vilkårene i daginstitutionerne er under det absolutte minimum af, hvad man bør kunne forvente – og børnene kan ikke vente længere. Derfor protesterer vi, når folketingspolitikerne sænker ambitionerne til det, der kan rette op på svigtet af vores børn. Det skal de ganske enkelt ikke have lov til." siger hun og fortsætter.

"Vi ved at pædagogerne er pressede, og det her er ikke en kritik af det pædagogiske personale. Demonstrationen er en kritik af de vilkår pædagogerne har for at gøre deres arbejde," understreger hun.

Arbejdet fortsætter

Skanderborg Forældreorganisation har været særdeles aktive for at få fjernet besparelserne på daginstitutionerne i Skanderborg Kommune i næste års budget. Det er sket både gennem demonstrationer, læserbreve, høringssvar, events og dialog med politikerne.

"På daginstitutionsområdet er der blevet lyttet til vores kritik og området er blevet skånet for markante besparelser næste år. Vi er selvfølgelig rigtig glade for, at det nytter noget, og vi ved også fra politikerne, at de sætter pris på, at vi har organiseret forældrenes stemme. Desværre er skolerne og specialområdet blevet udsat for store besparelser. Så vi fortsætter, for vi ved, at det bliver det samme ved næste års budgetforhandling. Dér skal der igen spares, og vores organisation kæmper for hele 0-18 års-området."

Anna Opstrup Larsen erkender, at kommunerne også skal spare.

"Vi er helt med på at Skanderborgs økonomi er presset og politikernes valg er ikke nemt. Dét er en af grundene til, at vi tog til demonstrationen fredag. Der skal mange flere penge ud til kommunerne fra Christiansborg – og de skal øremærkes til daginstitutionerne."

Publiceret 26 November 2019 10:00