Yonatan Goldshtein fra Ry fik i forbindelse med årsdagen for Krystalnatten klistret en jødestjerne på sin bopæl. Foto: Per Bille

Yonatan Goldshtein fra Ry fik i forbindelse med årsdagen for Krystalnatten klistret en jødestjerne på sin bopæl. Foto: Per Bille

Ry sagde fra:

Nej til fremmedhad og racisme

100 mødte op og tog afstand fra fremmedhad, da Ry lørdag stod sammen mod racisme

Af
Grethe Bo Madsen

Ry "Aldrig mere nazisme," står der på det blafrende røde banner bag folkemængden.

Godt 100 mennesker trodsede november-kulden og mødte op ved Torvehallen på Klostervej i Ry lørdag middag, for at markere deres støtte til Yonatan Goldshtein, der 9. november på årsdagen for krystalnatten fik en jødestjerne klistret på sit hjem, formentlig af medlemmer af den nynazistiske organisation Nordfront.

Lad os gøre op med den lille hverdagsracisme.

Maria Temponeras

"Jeg er rystet over, det også sker her på Klostervej i Ry. Det er ikke acceptabelt. I Ry står vi sammen mod racisme og forskelsbehandling. Lad os gøre op med den lille hverdagsracisme. Vi skal tage fat i den og sige fra," lød det fra initiativtager Maria Temponeras.

Få sandheden frem

Yonatan Goldshtein mødte også selv op og takkede for opbakningen og understregede vigtigheden af at mødes og tale om de begivenheder, der har fundet sted.

"Når vi samles, kan vi sætte rammerne om den samtale, vi har om nazisterne og deres gerninger. Vi kan få sandheden frem om, hvem de er, og hvad det er for en frygt, de prøver at skabe," sagde han og oplyste, at organisationen Nordfront af eksperter vurderes til næppe at tælle mere end 20 medlemmer på landsplan.

"Så allerede der er vi samlet fem gange så mange her i dag. De er få, de er nogle kujoner, og politiet har formentlig allerede arresteret de to, der har gjort det," konstaterede han.

Det kan godt gøre mig utryg, hvis vi er på vej mod et samfund, hvor nogle minoriteters rettigheder er til debat, og hvor der kan rejses spørgsmål om nogle minoriteter overhovedet har ret til at være i det her samfund. Sådan et samfund er et sted, hvor ingen minoriteter kan føle sig sikre

Yonatan Goldshtein

Grobund for racisme

Samtidig slog han fast, at der dog er en reel fare i den polarisering, der blandt andet adspejles i vores samfundsdebat, fordi den skaber grobund for fremmedhadet og nazismen.

"I lang tid har det ikke været rettet mod den minoritet, som jeg tilhører, de danske jøder, men andre minoriteter. Jeg er ikke utryg ved at bo i Ry, hvor jeg oplever et lokalsamfund, der bakker op og siger fra," understregede han.

"Men det kan godt gøre mig utryg, hvis vi er på vej mod et samfund, hvor nogle minoriteters rettigheder er til debat, og hvor der kan rejses spørgsmål om nogle minoriteter overhovedet har ret til at være i det her samfund. Sådan et samfund er et sted, hvor ingen minoriteter kan føle sig sikre."

Publiceret 23 November 2019 21:32