Steffen Groes Reker med et hjemmebagt grahamsmelbrød lavet på surdej.

Steffen Groes Reker med et hjemmebagt grahamsmelbrød lavet på surdej. "Formiddagen er rimelig travl," fortæller han. "Eftermiddagen bruger vi på at forberede morgendagen, som starter kl 7." Foto: Michael Wulff

Skolekantine fik øko spisemærket i sølv

Højboskolens ovn i Hørning bager frisk brød hver dag

Af
Michael Wulff

HØRNING "Det er bedst ved 14-tiden," lyder det i telefonen. Og selv der har den 40-årige kantinebestyrer på Højboskolen i Hørning travlt. Men det lykkes Uge-Bladet at få et hurtigt interview henover tre bakker med italiensk focaccia-dej, som lige skal i ovnen og have 20 minutter.

"Så er de klar til i morgen, hvor vi flækker dem og kommer ost og tomat i. Det er et hit hos børnene."

Det synlige bevis på hæderen sidder på døren. Steffen bruger 100 kilo mel om ugen til at bage brød. Foto: Michael Wulff

Det synlige bevis på hæderen sidder på døren. Steffen bruger 100 kilo mel om ugen til at bage brød. Foto: Michael Wulff

Hjemmebagt brød

Den bornholmskfødte Steffen Groes Reker, udlært på Fredensborg Badehotel i Rønne, har netop hevet Det Økologiske Spisemærke i sølv hjem til elevernes kantine på skolen i Hørning.

Det opnåes, når det kan dokumenteres, at mindst 60 procent af de samlede indkøb er økologiske.

"Jeg producerer ret meget selv. Vi har kun hjemmebagt brød af økologisk mel, som ikke er så dyrt. Det er kødet til gengæld, men så forsøger jeg at strække det med grøntsager," siger Steffen, der bosatte sig i Hørning for syv år siden. Nu har han familie med tre små børn, der går i børnehave.

Steffen Groes Reker har især mange kunder i skolekantinen sidst på ugen.

Steffen Groes Reker har især mange kunder i skolekantinen sidst på ugen. "Men lige når de kommer tilbage fra ferier, så har de fleste madpakker med." Foto: Michael Wulff

Miljøbevidste unger

Kunderne i kantinen udgør godt 100 elever i snit af de 600, som går på Højboskolen.

"Og de er meget bevidste om, hvad de får over disken. De ved, at økologi kan spare grundvandet for pesticider og spare CO2-udledning. Det er dejligt, at de har en holdning og er bevidste om at passe på vores jord."

"Og så kan jeg ovenikøbet servere noget sundt for dem," tilføjer Steffen Groes Reker, som også har smidt engangsservicet ud for sidste gang.

"Nu bruger vi almindeligt bestik, som skal vaskes op. Det giver lidt mere arbejde, men vi kan nå det alligevel. Jeg har to flexjobber til at hjælpe i ugens løb."

Fremtiden for skolekøkkenet

Steffens lille køkken bager også brød til SFOen, som har et par hundrede aftagere af de hjemmebagte boller.

"Jeg håber, vi kan få et nyt køkken her, hvor eleverne kan være med i produktionen," siger Steffen Groes Reker.

Publiceret 21 November 2019 11:00