Tidligere borgmester og skoleinspektør, Vilhlem Lytken bliver i 90 år, men holder sig stadig i form.

Tidligere borgmester og skoleinspektør, Vilhlem Lytken bliver i 90 år, men holder sig stadig i form.

Fylder 90:

Hinnerups tidligere borgmester cykler 20 kilometer tre gange i ugen

Tidligere borgmester Vilhelm Lytken bliver 90 år og holder sig stadig i gang

Af
Kian Johansen

Hinnerup Vilhelm Lytken fylder onsdag 6. februar 90 år.

Det kostede stemmer ved det følgende valg.

Citat: Vilhelm Lytken, om at få bygget Hinnerup Bibliotek & Kulturhus.

Vilhelm Lytken (S) var gennem 16 år (1978-1993) borgmester i den gamle Hinnerup Kommune. Før det var han skoleinspektør på Haldum-Hinnerup Skolen fra 1967-1978.

I 1987 var han som borgmester vært for Dronning Margrethe i anledning af Hinnerups 125 års jubilæum.

Som borgmester modtog Vilhelm Lytken Dronningen i 1987. Foto: Max Holm

Som borgmester modtog Vilhelm Lytken Dronningen i 1987. Foto: Max Holm

Født i Vamdrup

Vilhelm Lytken blev født i Vamdrup, han er student fra Kolding Gymnasium. Uddannet lærer fra Århus Seminarium i 1954 og cand. theol. fra Århus Universitet i 1962

Han har skrevet flere skuespil opført blandt andet på tv og på Folketeatret i København (Jo mere vi er sammen), og på Cafe Teatret i København (Trivslerne og Problematerne). Desuden har han skrevet børnebøger og revytekster samt monologer til skuespillerne Erik Wedersøe og Jens Okking.

"På grund af min store teater-interesse var jeg i studietiden nogle år formand for Århus Studenterscene, - forretningsfører for Holberg-spillene i Den gamle By i Århus,- og teateranmelder ved Kristeligt Dagblad. Lærer på folkeskoler i Århus, med orlovs-perioder til studier, fra 1955 til 1966," fortæller han til Lokalavisen Favrskov.

Kollektiv-præget ledelse

Han husker tydeligt tiden som skoleinspektør på Haldum-Hinnerup Skolen.

"Vi havde en kollektiv-præget ledelse, hvor alle havde indflydelse - og alle tog ansvar. Vores mål var at skabe en folkeskole, som kunne rumme alle slags elever (inklusion) Vi afskaffede mest muligt karaktergivning. - TV bragte i 1977, med Else Lidegaard som producer, en times film om Haldum-Hinerup skolen, med titlen: 'En god skole'," husker han.

Ridder af Dannebrog

Vilhelm Lytken var byrådsmedlem fra 1970-1997 i Hinnerup Kommune (i dag en del af Favrskov Kommune).

Han var borgmester fra 1978 til 1993 og blev i 1990 ridder af Dannebrogsordenen.

Han var meget optaget af bolig-politik, fordi det har så stor betydning for mennesker, hvordan de bor. Målet var at få en blanding af forskellige boligformer i kommunens skoledistrikter, så der opstod social balance og mangfoldighed i kommunen. - En aktiv kultur-politik har også stor betydning.

Vælgerne gav smæk

"Derfor var det glædeligt, at det i 1993 lykkedes at få bygget Hinnerup Bibliotek & Kulturhus, ved arkitekterne "3 X Nielsen", selv om det kostede stemmer ved det følgende valg," erindrer den tidligere næstformand i Ældre Sagen i Hinnerup 1999-2004.

Derudover er Vilhelm Lytken forfatter til flere skuespil, opført på Folketeatret og Cafe Teatret i København, på TV, og på Jomfru Ane Teatret i Ålborg. Skuespillene er udgivet i bogform.

Han er endvidere forfatter til nogle få børnebøger, to af dem er skrevet sammen med sin kone, Karen Lytken, og illustreret af datteren, Susanne Lytken.

Gift i 62 år

Han har været gift med Karen Lytken (fhv. lærer) i 62 år.

" Vores børn, svigerbørn og børnebørn har fyldt meget i min kones og min tilværelse. I mange år havde vi hver uge børnebørn til overnatning fra onsdag til torsdag. Trods min høje alder er jeg stadig rask og rørig. Jeg er holdt med tennis, badminton og skisport, men jeg cykler stadig mine 20 km tre-fire gange om ugen."

Vilhelm Lytken er bortrejst på fødselsdagen, som fejres sammen med børn, svigerbørn, børnebørn, med kærester, og konen Karen.

Publiceret 03 February 2019 06:00