IT-sikkerhedsekspert Peter Kruse har arbejdet professionelt med IT-sikkerhed siden 2001. Han er medstifter af Danmarks førende privatejede IT-sikkerhedsvirksomhed CSIS. Udover CSIS er Peter Kruse også medejer af Heimdal Security som leverer en sikkerhedsløsning til private PC brugere.

IT-sikkerhedsekspert Peter Kruse har arbejdet professionelt med IT-sikkerhed siden 2001. Han er medstifter af Danmarks førende privatejede IT-sikkerhedsvirksomhed CSIS. Udover CSIS er Peter Kruse også medejer af Heimdal Security som leverer en sikkerhedsløsning til private PC brugere.

IT-ekspert skal lære unge at begå sig trygt på nettet

SSP netværk Skanderborg har allieret sig med en af de ”tunge” IT-drenge i kampen for at lære de unge om digital sikkerhed

Af
Grethe Madsen

Grethe Bo Madsen

IT-sikkerhedsekspert Peter Kruse er den eneste dansker, der er optaget i CARO, Computer Antivirus Research Organisation, og der udover er han teknisk rådgiver for både Interpol og Europol.

Normalt bookes han ind ved størreinternationale konferencer om IT-sikkerhed, men på fredag kan du møde ham i Adelgade, når han under Sort Nat holder tre foredrag om unge og digital tryghed.

”Min personlige indgangsvinkel til arrangementet på fredag er, at det jo foregår i mit eget lokalområde, og at jeg om nogen ved, at der i den grad mangler fokus på dannelse inden for cybersikkerhed,” fortæller han.

”Det budskab vil jeg rigtig gerne være med til at gør klart for alle. Det, jeg samtidig håber at kunne bidrage med, er vejledning i, hvordan man undgår ubehagelige oplevelser på nettet.
Med baggrund i sin store erfaring indenfor IT-sikkerhed vil Peter Kruse tegne et billede af, hvad IT-sikkerhed egentlig er for en størrelse for ganske almindelige bruger af internettet. 
”Det er ikke specifikt henvendt til nogen bestemt aldersgruppe. Det er basal viden om, hvad det er, man skal passe rigtig godt på, når man færdes på nettet. Det er for dem, der ikke har nogen stor teknisk forståelse og som ikke rigtig ved noget om cypersikkerhed.”

I forhold til de unge ser Peter Kruse især to ting, der får advarselslamperne til at blinke.
”Unge har en meget uimponeret tilgang til teknologien. De tager den ukritisk til sig og bruger den. Derfor tænker de heller ikke over konsekvenser på den lange bane. Deres forståelse af teknologien kan være på et meget lille sted, de sætter sig ikke ind, hvad der kan ske, eller hvad de kan opnå. De mestrer teknologien, men kan ikke overskue konsekvenserne. Og internettet har desværre meget svært ved at glemme. er noget først lagt ud i cyperspace, så er det næsten umuligt at trække det tilbage. Derfor er de unges ukritiske tilgang en udfordring,” siger han.

”Det andet forhold handler om, de unge måske heller ikke har den helt basale forståelse for, at de kan blive udnyttet på nettet af kriminelle. Pædofili, misbrug af billeder og hævnporno eller forsøg på at stjæle penge fra dem. Det tænker de unge kun meget sjældent på. Det er de to ting, der gør, at de ind indmellem roder sig ud i problemer.”

Publiceret 25 October 2017 11:00