Viden spreder sig

Formanden for Dansk Røde Kors i Skanderborg blogger om et sundhedsprojekt i Cambodia

Af
Af Lone Holmgaard Kristensen

Jeg er meget imponeret over hvor struktureret hele projektet kører. Der er månedsplaner, årsplaner og opfølgningsplaner, når projektet udløber efter 3 år.
Man har fra de udvalgte syv sårbare landsbyer valgt 4 personer som frivillige. De har været på førstehjælpskursus i 3 dage efterfulgt af 3 dage med undervisning om Røde Kors og bevægelsens 7 principper. Herefter bliver de hver måned undervist i et emne inden for sundhed, vand og sanitære forhold eller ernæring mm.
Så kommer de 2 og 2 tilbage til landsbyen næste dag og underviser i Mødregruppen (15 mødre eller gravide der er fattige på ressourcer på alle måder), underviser i Vaskeklubben eller brøndvedligeholdelses gruppen.
Vi var med til et af disse møder, hvor vi oplevede deltagerne som meget opmærksomme og aktive.
På vej tilbage til vort hotel møder vi en flok mennesker, børn og voksne. De er samlet omkring en bil med en tønde på taget. Børnene er livlige smilende og kønne, meget snavsede og simpelt klædte. De voksne hælder gummi op i målespanden og efterfølgende bliver den faste del vejet og noteret. De får 90 øre for 1 liter. Det er angivelig daglejere, som er kommet op for at arbejde i gummiplantagen.
Aftenen er sort og klokken ca. 18.30 og månen på skrå, tiltagende. Det er stjerneklart og vi er i landsbyen igen.
Alle landsbyens beboere kommer til fælleshuset, hvorfra der lyder høj musik, der ledsager en dvd film vist på et stort lærred. Arrangøren er en af dem, der underviser de frivillige.
Efterhånden er der forsamlet ca. 150 i alle aldre og showet kan begynde.
Der vises nu en lille film med en situation, hvor en fisk ikke er kogt tilstrækkeligt. 5 personer kommer op til mikrofonen og forklarer, hvorfor det er vigtigt for sundheden at tilberede maden tilstrækkeligt. De belønnes med en lille pakke hver og går småleende og tilfredse ned på deres plads igen. Dette gentager sig nu med emnet håndvask. De får også en belønning.
Latteren ruller da en ung pige svarer, at man får HIV ved at spise utilstrækkeligt stegt kød!
Fidusen er jo at alle i landsbyen får del i den for dem nye viden.
Forskellige temaer gentages flere gange. Belønningen eller gaven var et stk. sæbe.
Latter, underholdning og alvor er blandet sammen.
Hjælper det så på længere sigt, at vi lavet et sådant projekt?
Ja, jeg tror at jo flere der kommer igennem den basale undervisning jo bedre vil viden sprede sig. De frivillige føler ansvar og er stolte over deres opgaver og bliver respekteret i lokalsamfundet. De er for mig mulige mønsterbrydere.
Jeg har ikke angivet tal og %, stednavne af betydning eller gået ind på økonomi i denne dagbog. Ej heller har jeg fortalt om vor samarbejdspartner Cambodjansk Røde Kors, som lige nu nyder godt af at blive guidet af dansk Røde Kors udsendte medarbejder.
Jeg kan og vil gerne komme ind på mange flere elementer af Røde Kors sundhedsprojekt når jeg kommer hjem.

Publiceret 05 November 2009 15:02