Rent vand og oversvømmelser

Formanden for Dansk Røde Kors i Skanderborg blogge rom et sundhedsprojekt i Cambodia

Af
Af Lone Holmgaard Kristensen

Onsdag kørte vi fra hovedbyen Barnlung i Rattanikiri mod Kachon. Vi kørte ad den eneste mulige vej, den vej der forbinder Rattanikiri med resten af Cambodja, og således en hovedvej. Men en hovedvej i Cambodjansk sammenhæng er noget forskellig fra en dansk hovedvej, og her taler vi om en jordvej med meget store huller og mudder i lange baner. Dejligt at vi kører i den store hvide firehjulstrækker fra Dansk Røde Kors, for en almindelig personvogn vil aldrig kunne forcere en sådan vej.
RENT VAND ønsker alle i de små landsbyer. Sædvanligvis skal man gå langt flere gange om dagen for at hente vand ved flod eller sø og dette arbejde kan meget vel udføres af børn, der så ikke får tid til at passe deres skolegang.

Røde Kors har bygget brønde i de sårbare fattige landsbyer og for at disse brønde skal kunne fungere og holdes ved lige, er der lavet en brøndvedligeholdelses gruppe på 4 mennesker. Disse mennesker er undervist af frivillige fra Røde Kors i hygiejne og hvordan man skal bevare vandet rent.
VaskeKlubben på 15 modtager også månedlig undervisning, og er så med til at værne om det rene vand.

Ca. 25 husstande kan bruge brønden, men der er gennemsnitlig 50 husstande i de landsbyer der er i projektet.
Da vi ved, hvor vigtig vand er, er det chokerende at opleve følgende:10 m. fra vejen er en brønd lige nu ikke i orden. En af de ansvarlige - en kvinde fra brøndvedligeholdelsesgruppen fortæller: "Da vandet stod højest under Ketsana flodbølgen gik det hende til hagen og familien var fanget i stolpehytten i 3 dage". De havde nemlig ingen båd "men børnene havde det dejligt, da de kunne svømme omkring huset" – sagt med et smil og overskud, selv om situationen er alvorlig, og på ingen måde til at spøge med. Hun var klar over, at brønden blev forurenet ved oversvømmelsen, og hun udpegede selv en ekstra årsag i form af hul i brønd ringen. Hun var i gang med at udbedre skader på brøndstedet (en indhegning på ca. 4x4 m.) og hun fik besked om, at der var bestilt klor til de brønde, der havde været oversvømmet.
Vi blev herefter enige om at brønden burde have ekstra brønd ringe, således det i fremtiden ville blive mindre sandsynligt med vandindtrængning i forbindelse med disse ekstreme oversvømmelser.

KETSANA gav mellem 3 og 5 meters forhøjelse af vandstanden i den nærliggende flod, hvilket blev illustreret da vi kom til flodbredden. Højt oppe i træerne ved bredden var der affald, plast og klude, der var ført med strømmen og blev hængende efter at vandstanden faldt.
Brønde bygges af Dansk Røde Kors i samarbejde med Cambodjansk Røde Kors for blandt andet venskabsmidlerne, som vi i Skanderborg afdelingen bidrager med, EU penge og penge fra Nestlé som sidste år valgt at give deres medarbejder brønde i Cambodja i julegave.
Brøndene håndgraves eller bores, alt efter hvor dybt der er nødvendigt at gå ned for at finde vand, og selve pumpen er meget simpelt konstrueret. Samtlige dele i pumpen kan findes på det lokale marked, og skulle den gå i stykker kan den let repareres på stedet.
Vandet trængte også ind i den skole vi besøgte. Skolen er ikke bygget på stolper, så vandet nåede så langt op, at det kom ind i klasseværelserne. Vi har for øvrigt ikke set en skole på stolper!
På skolen finder vi atter en Røde Kors frivillig, der selv er blevet undervist og så bruger sin viden i det daglige. Han er den ene af de 2 lærere på skolen til 173 elever, der sidder tæt ved pultene. De er tydelig benovede over vort besøg idet de sidder meget alvorlige rette ved pultene. De rækker pænt fingeren op for at svare på spørgsmål. "Hvis nogle børn ikke kommer i skole er det selvfølgelig fordi de skal arbejde i marken eller fordi de ikke har en cykel".
Vi havde smågaver med til dem i form af tusser, en del kuglepenne og noget hjemme fra vor genbrugsbutik og da et par fodbolde blev pustet op blev der liv og glade dage
Sygdomsforebyggelse er en del af sundhedsprogrammet og i dag oplever vi hvorledes sygdommen malaria takles.
Hvis et barn ikke møder op, må man tænke på sygdom. På sundhedscenteret overfor skolen testede og behandlede de 16 malaria tilfælde i august måned. Vores frivillige skolemand var ganske klar over forebyggelse med moskitonet og kendte til symptomerne og henviste eleven til sundhedscenteret.
Det eneste som jeg virkelig synes var optimalt ved centret var, at deres brøndringe og pumpe var hævet mindst 2 meter over jorden.
Landsbyen består af en stamme kaldet Krang – et etnisk minoritetsgruppe, der ikke tilhører Kimer-folket, som mere end 95 procent af Cambodjas øvrige befolkning . De tror på ånder og begraver deres døde inde i regnskoven i småhuse med træfigurer på siden. Det er forbudt at gå hen til gravstederne og det er forbudt at fotografere! Underligt.
Kulturelle forhold kan sagtens hindre for os nødvendige ting. At indføre spædbørnskost med tilstrækkelige vitaminer og kalorier støder på fordomme om hvad man kan spise.

Publiceret 05 November 2009 14:58