Hæleri, hærværk og indbrud: Fem unge på anklagebænken

Retten i Horsens behandlede i sidste uge flere ældre sager, hvor fem unge fra lokalområdet var tiltalt i forskelligt omfang.

Artiklens øverste billede
Fem unge fra lokalområdet var i sidste uge i retten for kriminalitet som hæleri, hærværk og indbrud. Arkivfoto.

Flere ældre sager fra Stilling og Ry er nu blevet behandlet ved retten i Horsens. Mandag og tirsdag i sidste uge sad fem unge fra lokalområdet på anklagebænken, da i alt otte sager blev behandlet. 

Det drejer sig om hæleri, indbrud, hærværk og spirituskørsel, som i de fleste tilfælde ifølge anklageskriftet fandt sted i 2017. Det ene hæleriforhold og spirituskørslen skete i 2019.

Ved retsmødets begyndelse var den femte stol tilhørende en 25-årig mand tom. Han var ikke mødt op. Hans forsvarsadvokat forklarede, at hans klient nægtede samtlige forhold, at han ikke var interesseret i at svare på spørgsmål og heller ikke var interesseret i at udskyde sagen yderligere. Han var ligeledes indforstået med, at han ikke fik mulighed for at knytte en sidste kommentar til retsmødet, før dommer og domsmænd trak sig tilbage for at votere.

Smadrede Mercedes

En række af de andre forsvarsadvokater kunne dog godt tænke sig at stille den 25-årige spørgsmål til nogle af sagerne. En halv times tid senere dukkede den 25-årige kortvarigt op i retten, hvor han endte med at erkende, at han natten til 16. oktober 2017 begik hærværk mod en Mercedes hos en lokal bilforhandler.

Meget mere havde han ikke at sige, inden han fik lov at forlade retslokale D ved retten i Horsens. Nogle af de andre tiltalte havde forinden forklaret, at hele gruppen var gået over på den anden side af vejen, da det gik op for dem, at de ikke kunne stjæle lygterne på bilen, at den 25-årige gik tilbage til den holdende Mercedes, hvorefter han begyndte at slå løs på bilen, der ifølge anklageskriftet fik skader for godt 75.000 kroner.

Undervejs i retsmødet var der også snak om videoovervågning, der skulle have vist, at han var ene mand om at begå hærværket. Anklageren mente dog, at hele gruppen på stedet var medskyldige, fordi de var kørt med ud til bilforhandleren, forsøgt at stjæle lygterne og ikke havde forsøgt at stoppe den 25-årige i at smadre bilen.

Mand lyste ind i bilen

Selvom den 25-årige nægtede alt andet end hærværksepisoden, var han også tiltalt i en række indbrud i december 2017. Ifølge flere af forklaringerne skulle den 25-årige have kørt bilen til i hvert fald to indbrud og forsøg på samme i Ry 25. til 27. december 2017.

Også en 26-årig kvinde nægtede. Hun forklarede, at hun i den periode sås med den føromtalte 25-årige på det tidspunkt, og at det udelukkende var derfor, hun var med i bilen.

»Jeg så ofte (navn på tiltalte, red.) dengang, og jeg var kun med i bilen for at se ham. Jeg vidste ikke noget om, at der skulle begås indbrud. Jeg havde nok det, man kan kalde et misbrug af alkohol og kokain dengang, og jeg var også påvirket på det tidspunkt. Det gik først op for mig, at der var gang i noget helt forkert, da der kom en mand og lyste ind i bilen, da vi holdt i Ry. Og så bad jeg med det samme om at blive sat af på banegården i Skanderborg, så jeg kunne tage et tog hjem,« lød det fra den unge kvinde.

Samme nat spottede en patrulje den pågældende bil ved banegården i Skanderborg, og under en ransagning af bilen blev der fundet flere tyvekoster fra det indbrud, der blev gennemført. I bilen sad der udover den unge kvinde også den 25-årige mand, hun så på det tidspunkt, en 23-årig mand og to andre mænd, som tidligere er dømt for at begå indbruddet i villaen i Ry.

De to tidligere dømte vidnede under dette retsmøde i Horsens, hvor de nævnte, at de ikke kendte kvinden. Derudover havde de en noget sløret hukommelse om indbruddene fem års tid tidligere.

Indbruddet og det efterfølgende forsøg på indbrud i december 2017 erkendte den 23-årige til gengæld at have været med til på en eller anden måde. Dog uden at have en afgørende rolle. Han forklarede, at han ikke huskede, hvad de lavede den pågældende aften, men at de kørte rundt og pludselig standsede ved det tomme hus i Ry.

»Hoveddøren blev låst op til mig. Jeg ved ikke, hvordan de andre kom ind. Jeg kan kun huske, at vi stjal nogle guitarer. Ikke hvor mange og heller ikke om vi stjal andet derfra,« lød det fra den 23-årige.

Han huskede heller ikke, hvordan indbrudsforsøget den efterfølgende dag kom i stand. Det kunne anklageren hjælpe lidt med at forklare ved en oplæsning fra afhøringsrapporten i tiden efter, at en patrulje havde taget kontakt til bilen ved banegården i december 2017. Anklager Jacob Johansen læste op, at den 23-årige skulle have forklaret til politiet, at den 25-årige ringede til ham og spurgte, om han var klar til endnu et indbrud, hvorefter han hentede ham.

Den 25-årige havde angiveligt spillet en rolle i næsten samtlige forhold, retten behandlede under retsmødet.

Også i to sager, hvor en jævnaldrende var tiltalt for hæleri af henholdsvis 7000 og 50.000 kroner, blev han nævnt. Den tiltalte i de to sager forklarede, at de to på det tidspunkt var gode venner, og at den 25-årige skyldte ham penge.

»Jeg modtog pengene i god tro. (Navn på ven, red.) skyldte mig penge på det tidspunkt, og han forklarede, at pengene kom fra et salg af noget. Han skyldte mig et vist beløb, og så skulle jeg så overføre det resterende beløb til ham, da jeg havde modtaget pengene. Jeg tænkte ikke over det, fordi jeg havde kendt ham i mange år,« lød det fra den tiltalte i hæleri-sagerne.

Staten betaler

Retten i Horsens nåede efter de to retsmøder frem til, at alle fem skulle dømmes - dog med nogle noget lavere straffe end Anklagemyndighedens påstand.

Det betyder, at to mænd på henholdsvis 25 og 27 år blev idømt 14 dages betinget fængsel med en prøvetid på et år. En 23-årig mand fik 50 dages betinget fængsel og en prøvetid på et år, en 26-årig kvinde skal betale en bøde på 1250 kroner for spirituskørsel med en promille på over 1,5 i december 2019 og en 25-årig mand slap for at få en tillægsstraf til en dom fra 2020.

Retten besluttede ligeledes, at udstyret til at begå indbruddene i Ry skulle konfiskeres og at Staten skal betale sagens omkostninger.

Både de fem dømte og Anklagemyndigheden har to uger til at anke dommen.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.