Så mange juleindbrud var der i Sydøstjylland

Julen 2021 bød på små stigninger i antallet af indbrud både på landsplan og i Sydøstjyllands politikreds, men tallene ligger stadig langt under niveauet fra årene før corona. Det Kriminalpræventive Råd opfordrer danskerne til at holde fast i den gode udvikling med Nabohjælp.

Artiklens øverste billede
Der var i Østjyllands politikreds 15 procent færre anmeldte indbrud i 2021 i forhold til året før. Modelfoto: Adobe Stock.

Normalt er julen indbrudstyvenes højtid, men igen i år har corona lagt en dæmper på det - i hvert fald sammenlignet med årene inden corona. I Sydøstjyllands politikreds er antallet af indbrud i juledagene nemlig kun steget med et enkelt indbrud - fra 65 anmeldte indbrud i 2020 til 66 i 2021.

Hvilket flugter med tendenserne på landsplan. For nye tal fra Rigspolitiet viser, at antallet af indbrudsanmeldelser i juledagene på landsplan er steget fra 827 i 2020 til 846 2021. Og selvom der også her er sket en lille stigning, er der tale om en halvering i forhold til julen 2019.

Det er derfor nærliggende, at corona endnu en gang har haft stor betydning for indbrudstallene, mener indbrudsekspert og analytiker i Det Kriminalpræventive Råd, Lasse Staun:

»Igen i år har restriktioner som følge af corona sandsynligvis fået flere til at holde sig hjemme i julen. Det har skabt liv og aktivitet i nabolagene, og det gør det svært for tyvene at bryde ind,« siger han.

De landsdækkende tal for indbrud i julen følger en generel tendens på indbrudsområdet. Antallet af indbrud er faldet gennem en årrække – en udvikling, som begyndte allerede før, at danskerne blev bedt om at holde sig hjemme, siger Lasse Staun.

Igen i år har restriktioner som følge af corona sandsynligvis fået flere til at holde sig hjemme i julen. Det har skabt liv og aktivitet i nabolagene, og det gør det svært for tyvene at bryde ind.

Lasse Staun, analytiker i Det Kriminalpræventive Råd.

Dermed kan corona ikke tage hele æren for den positive udvikling på indbrudsområdet. Landets flere end 230.000 nabohjælpere har i høj grad også været afgørende for, at indbrudstallene er på vej ned, fortæller Lasse Staun, som bakkes op af Sarah Risbøl Jacobsen, kommunikationskonsulent i Nabohjælp, som Det Kriminalpræventive Råd og TrygFonden står bag.

»Vi ved fra forskningen, at Nabohjælp kan forebygge op mod hvert fjerde indbrud, så det stigende antal nabohjælpere har uden tvivl en betydning for det faldende indbrudstal. Derfor opfordrer vi danskerne til at holde fast i den gode udvikling og tilmelde sig Nabohjælp,« siger hun./ritzau/

Læs også

Del artiklen