Skræmmende detalje i opsigtsvækkende sag: Havde planlagt dato for muligt skoleskyderi

Den 27-årige mand, der er tiltalt for planlægning og forberedelse af skyderi på en eller flere skoler i det nord- og østjyske, havde ifølge B.T. sat dato for, hvornår skoleskyderierne skulle ske.

Artiklens øverste billede
Den 27-årige mand er blandt andet tiltalt for at anskaffe sig skydevåben og skarp ammunition - med henblik på skyderi på en eller flere skoler. Arkivfoto: Oliver Killig/AP Images.

Nordjyllands Politi offentliggjorde tirsdag, at en 27-årig mand med bopæl i Hobro var blevet tiltalt for planlægning og forberedelse af skyderi på en eller flere skoler i det nord- og østjyske.

Den 27-årige havde bl.a. foretaget rekognoscering på flere skoler og uddannelsesinstitutioner i Østjylland.

Det kunne TV 2, der har fået indsigt i anklageskriftet, berette.

I en pressemeddelelse lød det tirsdag fra specialanklager Kim Kristensen fra Nordjyllands Politi:

»Vi mener, at den 27-årige mand har udført adskillige forberedelseshandlinger med forsæt til at begå drab, herunder har han anskaffet sig skydevåben og skarp ammunition. Det er vores opfattelse, at han af personlige årsager ville udføre skyderi på en eller flere skoler i Nordjylland eller Østjylland.«

Havde sat dato på

Søndag er der så kommet en skræmmende detalje frem i den opsigtsvækkende sag.

B.T. melder, at den 27-årige mand ifølge politiet skulle have sat en dato for, hvornår et eller flere skoleskyderier skulle gennemføres.

Manden blev anholdt den 16. december sidste år. Dagen efter blev han fremstillet i grundlovsforhør. Men gennem hele forløbet har han nægtet sig skyldig.

I fængslingskendelsen fra grundlovsforhøret, som B.T. har fået aktindsigt i, lyder det dog, at manden havde planlagt at gennemføre skyderierne på en bestemt dag i oktober 2018.

I tiltalen fremgår det desuden, at manden ifølge politiet anskaffede sig en bil i marts 2018 til netop det formål, ligesom han i 2015 og 2017 anskaffede sig to pistoler.

B.T. skriver dog, at den 27-årige mand efter eget udsagn til sidst valgte ikke at føre planerne ud i livet efter en række besøg på skolerne.

Nordjyllands Politi mener dog alligevel, at den tiltalte fortsatte med at planlægge skoleskyderier.

Af tiltalen fremgår det ligeledes, at den 27-årige tilbage i 2019 og 2020 begik adskillige videooptagelser, hvori han beskrev sit ønske om at udføre et masseskyderi.

Varetægtsfængslet i surrogat

Det var en længerevarende efterforskning, der sidste år førte til anholdelsen af den 27-årige mand.

Siden april i år har han dog siddet varetægtsfængslet i surrogat på en psykiatrisk afdeling.

Tiltalen fra anklagemyndigheden omfatter forsøg på manddrab, ulovlig våbenbesiddelse under særligt skærpende omstændigheder og overtrædelse af våbenbekendtgørelsen.

Ifølge anklageskriftet har den 27-årige i tiden fra omkring 2015 og frem til anholdelsen 16. december 2020 planlagt at dræbe flere personer på skoler og lignende institutioner i Nord- eller Østjylland.

af

Læs også

Del artiklen