Skanderborg Cricketklub fejrer 19. maj sin 120 års fødselsdag med et arrangement på Birkevej, hvor klubben holder til. Alle er velkommen. Privatfoto

Skanderborg Cricketklub fejrer 19. maj sin 120 års fødselsdag med et arrangement på Birkevej, hvor klubben holder til. Alle er velkommen. Privatfoto

Stingrays: Den lokale cricketklub inviterer til 120-års fødselsdag

19. maj inviterer Skanderborg Cric-ketklub indenfor

Af
Claus Sonne

Udfordret, men ved godt mod.

Sådan kan situationen ridses op for Skanderborg Cricketklub, med tilnavnet Stingrays, der 19. maj kan fejre, at det er 120 år siden, at blandt andet August Kielberg var med til at stifte Skanderborg Boldklub, der havde cricket på programmet. Egentlig var der spillet cricket i byen allerede i 1895, men initiativet døde ud. Og blev altså vækket igen i 1898 på Jernbanehotellet.

August Kielberg leverede nogle år senere en omgang nytækning, da han på sin landbrugsejendom Christiansminde ansatte tre unge englændere, d'herrer Harper, Stewens og Berry, der ikke var specielt dygtige til det landsbrugsmæssige. Til gengæld var de fremragende cricketspillere.

Bane på gods

Andre navne, der satte deres præg på klubben, var Holgen Rosenskranz, baron på Sophiendahl, der ud over at have sin egen cricketbane på godset i Veng, også skabte kontakt det engelske cricketmiljø.

Fra England kom træneren H. P. Chaplin, der forlangte en løn på 50 kr. pr. uge, ophold på et hotel samt et dagligt bad. Det var i 1920'erne en stor udgift, men af klubbens annaler fremgår det, at Mr. Chaplin var alle pengene værd

2. Verdenskrig var hård ved cricketsporten, også i Danmark, men efter krigen vendte billedet. Efter at have kæmpet flere steder i Europa kom den engelske officer og cricketspiller Lionell Barber til Skanderborg og gjorde sporten stor igen.

I 1964 vandt klubben sidste første danske mesterskab, hjemført af juniorholdet, og tre år senere fik klubben sin første permanente bane. I 1971 fulgte eget klubhus, i 1982 en crickethal.

Med i toppen

I dag er Skanderborg en af syv klubber i Elitedivisionen, har sådan cirka 50 aktive og har netop haft tre mand med på det landshold, der har spillet Danmark op i den 3. bedste række efter en succesfuld turnering i Malaysia. Klubben holder til for enden af Birkevej i Vrold, hvor der i klubhuset netop er blevet opført en ny bar, der er et vigtigt element for det sociale element i klubben.

"I betragtning af, at en kamp kan tage op til otte timer, så er der vigtigt, at man har det godt sammen," lyder det fra Chris Kleis, der både er spiller og bestyrelsesmedlem i Skanderborg Cricketklub.

Chris Kleis har som mange andre medlemmer af Skanderborg Cricketklub fået sporten ind med modermælken. Og det er ingen hemmelighed, at klubben godt kunne tænke sig flere medlemmer - herunder nogle i kategorien ung dom. 2017 blev nemlig det foreløbigt sidste år, hvor klubben havde små stingrays på græs.

Cricketfolket har generelt svært ved at forstå, at deres sport her i landet er en nichesport.

"Cricket er kæmpestort på verdensplan, men i Danmark er vi desværre glemt af medierne", siger Chris Kleis.

Publiceret 14 May 2018 08:30