38-årige Jeanette Bille er playmaker - og målmandsreserve - på det danske døvelandshold, der skal spille VM i Brasilien. Foto: Sonne

38-årige Jeanette Bille er playmaker - og målmandsreserve - på det danske døvelandshold, der skal spille VM i Brasilien. Foto: Sonne

Døv håndboldspiller:

Det hjælper jo ikke at råbe, når ingen kan høre det

Jeanette Bille skal til VM i håndbold for døve

Af
Claus Sonne

Når der fra 12.-22. juli er World Deaf Handball Championship, altså VM for døve, i Brasilien er Skanderborg som by og Riis-Tebstrup IF som klub repræsenteret hos kvinderne. Det sker i form af 38-årige Jeanette Bille.

Bagspilleren, der også er back-up i målet, er en af 10 spillere, der foreløbig er udtaget, og Dansk Døve-Idrætsforbund har luftet et håb om danske medaljer.

For at spille på døvelandsholdet skal man have et høretab på 55 decibel i gennemsnit på sine to ører. Og man skal spille i en 'hørende' klub. Spillerne må ikke spille med høreapparat under kampene, og det giver udfordringer.

Stamp i gulvet

"Man kan jo godt stå og råbe, men der er ingen, der kan høre det," smiler Jeanette Bille og fortæller videre:

"Vi kommunikerer ved at skubbe og prikke til hinanden eller ved at stampe hårdt i gulvet. Og alle systemer har deres eget håndtegn. Der er også en tegnsprogstolk, der fortæller, hvad vores træner sige. I forhold til almindelig håndbold kræver det noget mere overblik - og at aftalerne bliver overholdt. Ellers kan det godt helt galt."

På spillerjagt

Jeanette Bille og kollegaerne på landsholdet er konstant på udkig efter spillere, hvis høretab gør, at de kan optræde på landsholdet. Og gerne nogle yngre kræfter.

"Er man hørehæmmet håndboldspiller, så kom endelig. Det giver noget at være sammen med ligestillede, og det sociale er vigtigt for os," siger Jeanette Bille, der til daglig arbejder på Castberggård, Døve og Hørehæmmedes oplysningsforbunds højskole, og også er ansvarlig for tilbuddene til handicappede på Smukfest.

På pengejagt

Spillerne på døvelandsholdet slipper ikke for at have pungen op af lommen for at komme til VM. For Jeanette Bille gælder det dog, at hun i lokale Jan Jeppesen fra Jan's Flise- og Brolægning har fået en sponsor.

"Men vi mangler også penge til holdet, så vi håber på støtte, som man kan give på websitet sponsor.me/deafsport. Det er vigtigt for os at holde gang i landsholdet, og det ligger fast, at Danmark skal være vært for EM i 2020," fortæller Jeanette Bille.

Publiceret 04 May 2018 11:45

SENESTE TV