Skanderborg Håndbold var senest i kvindernes liga i 2016/17. Efter sommerpausen er holdet tilbage i den bedste række. Kristian Danielsen fortsætter som cheftræner. Foto: Ole Nielsen

Skanderborg Håndbold var senest i kvindernes liga i 2016/17. Efter sommerpausen er holdet tilbage i den bedste række. Kristian Danielsen fortsætter som cheftræner. Foto: Ole Nielsen

Håndboldkvinderne er i ligaen, men: "De skal stadig selv betale for deres sko"

Skanderborgs håndboldkvinder skal i ligaen igen trods svær sæsonstart og minimalt budget

Af
Henrik Philip Hare

JP Aarhus

Det blev en kort fornøjelse, sidst Skanderborgs håndboldkvinder rykkede op i ligaen. Det var til sæsonen 2016/2017, og pointhøsten blev begrænset til fem med en medfølgende direkte nedrykning.

Efter sommerferien får Skanderborg dog muligheden for at gøre det bedre, efter holdet allerede i denne sæson har sikret oprykning endnu engang.

Denne gang ser holdets træner Kristian Danielsen en noget bedre chance for at forlænge opholdet, efter ligaen nu er blevet lavet om og udvidet med to hold.

"De to ekstra hold vurderer jeg til at være ret tæt på os, så vores mulighed for at tage point er forbedret. Sidst var Ringkøbing tættest på os i niveau, men de havde stadig et væsentligt større budget, og der var forskel på trupperne. Nu er der andre hold som os, så det kommer til at handle om at finde nogle nicher til at kunne slå dem – for der er stadig rigtigt langt op til toppen," siger Kristian Danielsen.

13 sejre i træk og øv-følelse

Holdet sikrede sin genkomst til ligaen med et stærkt forår i 1. division, hvor holdet nåede op på 13 sejre i træk, inden det i sæsonens sidste kamp måtte overgive sig til medoprykkerne fra Aalborg. På det tidspunkt var oprykningen dog allerede sikret for begge hold i kampen.

Sejrsstimen giver næsten antydning af en ustoppelig march tilbage mod storheden, men det har bestemt ikke været let for Skanderborg at sikre sig endnu en tur til første klasse.

I perioden mellem nedrykningen og opstarten på denne sæson mistede holdet 11 spillere, hvoraf mange blev betragtet som enten bærende kræfter, eller dem som kunne tage over for selvsamme.

At miste spillere er i sig selv ikke nogen tragedie for klubben, som slår sig op på at gøre talenter klar til andre og større klubber. At det denne gang blev så mange på en gang samt at nogle spillere ikke blot skiftede op, men til eksempelvis til 1. divisionskonkurrenten Horsens gjorde dog ondt.

"Vi blev ramt af en øv-følelse, men ved også godt, at det er præmissen for et amatørhold, og vi bliver glade, hver gang vi sender spillere opad. Det er hele målet med det her: At modne spillere til at tage næste skridt," siger træneren og kommer med en tilføjelse om den svære forberedelse til sæsonen:

"Det, der gjorde det ekstra hårdt, var, at da vi allerede havde sat holdet til opstarten, var der endnu to, der smuttede. Så var vi pludselig sidstevælgere."

Kontraktløs klub

Den ganske frie spillerbevægelse væk fra klubben kan ske, fordi man i Skanderborg hverken har haft eller har kontrakt på en eneste spiller. Det, der skal holde på dem, er tilknytningen til resten af holdet og klubben og så en samtale før sæsonen, hvor spiller og træner kigger hinanden i øjnene og taler sig til rette, om spilleren er en, man kan regne med i hele sæsonen.

Den situation er skabt af holdets klejne økonomi. Man skal ganske enkelt overleve på helt andre vilkår, end man ser hos de kommende konkurrenter i ligaen. De seneste to år er tingene foregået på et niveau, hvor klubben har gjort alt for i de mindste at sikre, at spillerne ikke skulle bruge penge på sporten.

Det har blandt andet medført samkørsel mellem spillerne fra Aarhus, træningstøj, jævnlige fællesspisninger og andre små løsninger.

"De skal stadig selv betale for deres sko, men det arbejder vi på," siger Kristian Danielsen og kommer med en glædelig nyhed om udviklingen i den sammenhæng:

"I år har vi fået os et lille budget, så vi kan give spillerne en lille pose penge som det næste skridt. Så behøver nogle af dem ikke at arbejde, når vi har træningsfri om onsdagen. Det er meget lidt, men stadig mere end før."

Skanderborgs amatører på vej mod ligaen Om det så er sammenholdet i truppen, den nye pose penge, at ligahåndbolden venter eller noget helt fjerde, der har gjort det, er svært at sige, men der ser ikke ud til at blive nær så stor udskiftning i truppen denne sommer.

Den forgangne sommer sidder dog stadig i Kristian Da nielsens hoved:

»Sidste år lærte jeg, at selv når vi er startet op, så var der folk, der skiftede. Så jeg er da nervøs, men også naiv og tror på, at når vi har kigget hinanden dybt i øjnene og lavet en aftale, så kan jeg stole på dem. Jeg tror også, at det sammenhold, vi har skabt i denne sæson, binder truppen sammen – så jeg håber, at jeg ikke skal finde nye spillere i sommerferien igen.«

"Så jeg er da nervøs, men også naiv og tror på, at når vi har kigget hinanden dybt i øjnene og lavet en aftale, så kan jeg stole på dem."

Kristian Danielsen, træner Skanderborg Håndbolds kvinder

Publiceret 04 May 2018 10:30

SENESTE TV