Generations-Eksperiment:

Unge laver gallamiddag for beboerne på plejecenter

Et fem-ugers socialt eksperiment kulminerede forrige aften, da 8. b fra Mølleskolen inviterede ældre beboere fra Plejecenter Ryvang på fornem gallamiddag

Af
Af Eva Lund Sørensen

Der var stor ros til både de unge og ældre, for at have tage et generations-projekt i Ry så godt til sig
 
Forrige fredag var den røde løber rullet ud, og tonerne af Frank Sinatras galante ”New York, New York” strømmede ud fra højtalerne, da 8.b på Mølleskolen inviterede ældre beboere fra Ryvangen på drinks og tre-retters gallamiddag forrige fredag.
 
De seneste fem uger har de unge fra 8.b besøgt de ældre, hvor de - i forbindelse med eksperimentet ”Mødet mellem generationer” - har spillet spil, sludret og gået ture med omkring 25 af beboerne på Ryvangen.
 
Om eksperimentet fortæller projektlederen Malene Stub Selmer fra konsulentfirmaet PrimusMotor:
 
”Det handler om at se samfundet som det er, i stedet for kun at høre om det. Mange af eleverne vidste intet om Ryvangen, selvom plejehjemmet ligger lige på den modsatte side af gaden. På savannen lever alle dyr sammen, så hvorfor skal vi mennesker leve så adskilt? Det er jo skørt!” siger Malene med et smil på læben.
 
Erik Sørensen og Sonja Damm var to af de ældre fra Ryvangen, som havde takket ja til eksperimentet og gallamiddagen.

Søde… og velopdragne

I forbindelse med projektet havde de begge tilbragt mange timer med de unge, og Erik fortæller, at han har været rigtig glad for selskabet:
 
”Det sjoveste har været at spille spil,” fortæller han, og Sonja tilføjer:
 
”De er så søde… og velopdragne! Det har betydning” konstaterer hun. Også eleverne gav udtryk for, at det var sjovt at spille spil med de ældre.
 
En af eleverne fra 8.b fortalte, at det var bemærkelsesværdigt, så forskellig viden de unge og ældre havde – og at det derfor var skægt, at spille Bezzerwizzer med dem. Men der ligger meget mere bag projektet, end bare hyggesnak og brætspil:

Elever tager ansvar

”Eleverne har virkelig har taget projektet til sig, og gjort det til deres eget,” fortæller Malene.
 
”Jo længere tid der er gået, jo mere ansvar og engagement har de unge vist” konstaterer hun.
 
Malene synes personligt, at den bedste oplevelse ved projektet var at se de unge tage ansvar.
 
”De har selv stået for planlægningen, de har selv ringet rundt og koordineret møder med Ryvangens personale, og selv budt ind med gode idéer,” fortæller hun.
 
8. b får penge til en studietur, som belønning for deres deltagelse i eksperimentet, men Malene slår fast, at de unge har fået meget mere ud af generationsmødet, end bare kroner og ører:
 
”De har fået en masse aha-oplevelser og faktisk er der flere, der har givet udtryk for, at det er afstressende at spille kort med de ældre. Der var ikke noget, der skulle nås. Der var fred og ro,” forklarer hun.
 
Også Chili Faaborg Garly på 14 år, er positiv overfor projektet:
 
”Det har været hyggeligt på plejehjemmet” understreger hun. Alligevel kunne hun ikke finde på, at komme på uventet besøg på Ryvangen:
 
”Jeg tror ikke, at jeg selv vil komme på besøg, med mindre at det er i forbindelse med skolen,” siger hun.
 
Og det er en udmelding som ikke overrasker Malene, der til spørgsmålet om hvorvidt hun tror, de unge vil forsætte med at besøge de ældre, svarer:
 
”Ja, hvis en lærer eller stærk elev vil tage teten og arrangere det, så gør de. For de unge vil gerne!” fastslår hun.

null

Publiceret 04 December 2017 11:45

SENESTE TV