Skanderborgensere kvitter smøgerne

Skanderborg er i førertrøjen, når det gælder om at deltage i kommunens ryge-stop kurser

I Skanderborg Kommune vil rigtig mange gerne have hjælp til at kvitte cigaretterne.
I 2016 har 335 borgere takket ja til et kommunalt rygestoptilbud, hvilket er lige over det flotte niveau fra 2015 på 312 deltagere. Dermed forbliver Skanderborg Kommune i spidsen, når man sammenligner med indsatserne i landets øvrige kommuner. Det oplyser Skanderborg Kommune i en pressemeddelelse.
”Hjælp til rygestop er blevet en fyrtårn i kommunens sundhedsfremmende indsats. Det er en måde at bryde uligheden i sundhed og en måde at give de borgere, der har lyst til et liv uden røg, en hjælpende hånd”, siger formand for Kultur- og Sundhedsudvalget Tage Nielsen i en pressemeddelelse.

Stor succes-rate

De fleste synes, det er svært at stoppe med at ryge på egen hånd. Rigtigt mange forsøger og næsten lige så mange falder i igen. Statistikken viser, at et varigt rygestop uden nogen form for rådgivning, nikotinerstatning eller anden hjælp; en såkaldt ”kold tyrker” – kun lykkes for nedslående fire procent.
Hvordan er det så gået for de mange rygestoppere i Skanderborg Kommune, der har valgt at lægge arm med cigaretterne ved at tage imod rådgivning og gratis nikotinerstatning? Her er resultatet, at gennemfører man forløbet er 76 procent blevet røgfri.
”Vi har flere eksempler på hold, hvor alle deltagere er røgfri efter kursets afslutning. Det vil sige, at de på det tidspunkt har været uden cigaretter i 3-4 uger, og det er helt klart en af de vanskeligste perioder at komme igennem”, siger rygestoprådgiver Tina Quist.

Gruppen forpligter

Et af de hold, som var helt røgfri efter forløbet, mødtes igen i december, tre måneder efter de sidst havde været sammen. Status var, at de fleste stadig var helt røgfri, og et par stykker havde haft en svipser. Fælles for dem alle er stadigvæk en fast beslutning om at ville leve et liv uden cigaretter.
”Jeg sidder i dag med en fantastisk rar følelse, og jeg er sikker på, at hvis min mand og jeg ikke havde deltaget i kurset, var vi ikke nået hertil. Vi har haft et rigtigt godt hold, hvor vi kan støtte hinanden og pjatte sammen. Vi har oprettet en facebookgruppe, så vi kan skrive lidt sammen, og vi har også mødtes privat. Det er rart at kunne dele med andre, at det faktisk stadig er svært nogle gange, selvom vi har været røgfri i tre måneder. Jeg synes, dét at deltage i en gruppe giver en vis forpligtelse. Jeg er så glad for, at jeg i dag kan sige, at jeg er ikke-ryger. Jeg vil ikke ryge, det er slet ikke en mulighed for mig,” siger en af deltagerne, Anette Pedersen.
Hvis man er interesseret i at komme på rygestop-kursus, kan man tilmelde sig på kommunens hjemmeside www.skanderborg.dk/rygestop
logy

Publiceret 06 January 2017 12:00

Uge-Bladet Skanderborg nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få nyheder hver dag fra Uge-Bladet Skanderborg
SENESTE TV