Jannie på vej mod Slimmer of the year

Fra 133 til 80 kilo på et år er en rejse af dimensioner. Jannie er på vej mod målet. Nu går hun efter titlen som Danmarks Slimmer of the Year

Af
Grethe Madsen

Grethe Bo Madsen

Velkommen til januar. Måneden med rekord i brudte løfter til dig selv om et sundere liv.
Sådan var det også for 31-årige Jannie Pedersen fra Svejstrup ved Ry.
År efter år mødte hun januar med lidt flere kilo på sidebenene end året før, indtil vægten for et år siden sneg sig op på deprimerene 133 kilo.
“Jeg har været stor i mange¬¬ år. Jeg vidste godt, jeg vejede alt, alt for meget, men det var ikke sådan, at det forpestede min tilværelse. Ikke før for et års tid siden,” fortæller Jannie, der til daglig er pædagog på Bostederne i Skanderborg.
“Gennem et stykke tid havde jeg kunnet mærke en markant forandring i mig selv. Hvor jeg tidligere var en glad pige, var jeg nu trist, negativ og ked af det. Det hele var bare træls.”

Feriefotos gjorde udslaget

Efter en ferie i Thailand i starten af 2016 nåede Jannie bunden.
“Jeg sad og så feriebillederne af mig selv. Det var ikke sjovt. Overhovedet ikke.”
Beslutningen om at tage kampen op mod de mange overflødige kilo blev taget, da hun samtidig i Lokalavisen læste om en af dem, der havde gennemført et stort vægttab med succes.
“Jeg læste artiklen om Maria, der som den første dansker nogensinde deltog i den internationale konkurrence Slimmer of the Year, efter at hun havde tabt over 40 kilo på lidt under et år.”
Ligesom Maria havde gjort det året før, kontaktede Jannie ernæringsvejleder Janneke Provst fra firmaet 'Et Lettere Liv' i Hørning for at få professionel hjælp til sit vægttab.
“Jeg var desperat, da jeg første gang kontaktede Janneke. Jeg havde ikke et mål for, hvor meget jeg ville tabe mig. Jeg skulle bare i gang og få det godt med mig selv igen,” husker hun.
Janneke er en af de få danske konsulenter i Cam¬¬bridge Vægtplan.
Et slankeprogram, der har fået det grønne stempel af de førende fedmeforskere i Danmark på Hvidovre og Frederiksberg Hospital, som står for en stor del af fedme-forskningen i Danmark.
“Sund kost og motion er altid godt, men når man skal tabe rigtig mange kilo, så er det ikke nok. Cambridge Vægtplan sikrer, at man taber sig hurtigt på en ernæringsmæssigt forsvarlig måde,” forklarer Janneke, der har vejledt Jannie hele vejen gennem vægttabet.

Et af de sidste fotos af Jannie inden hun begyndte at tabe sig. “Der vejede jeg 132 kilo, og jeg fik det virkelig skidt, da jeg så billedet,” fortæller Jannie, der i marts 2016 besluttede sig for at tage kampen op mod overvægten. Billedet herunde er fra starten af december 2016, hvor hun har tabt over 35 kilo. “Det er som om, jeg har fundet ind til hende den rigtige Jannie igen,” fortæller hun om det imponerende vægttab.

Et af de sidste fotos af Jannie inden hun begyndte at tabe sig. “Der vejede jeg 132 kilo, og jeg fik det virkelig skidt, da jeg så billedet,” fortæller Jannie, der i marts 2016 besluttede sig for at tage kampen op mod overvægten. Billedet herunde er fra starten af december 2016, hvor hun har tabt over 35 kilo. “Det er som om, jeg har fundet ind til hende den rigtige Jannie igen,” fortæller hun om det imponerende vægttab.

Tabte 33 kilo på 7 måneder

Første mål, Janneke satte for Jannie, var at få hendes BMI under 40.
“Når BMI'et ligger over 40, ringer alarmklokkerne. Så er der fare for at udvikle kræft, hjerte-kar-sygdomme og diabetes. Fedt i den mængde er en voldsom belastning for kroppen,” fortæller Janneke.
Efter den første uge havde Jannie tabt fem kilo og fået sit BMI under 40.
Næste mål var at komme under 100 kilo. Et vægttab på 28 kilo.
“Det tog lidt længere tid,” griner Jannie, der nåede den milepæl 13. oktober.
“Det gik faktisk ret ligetil. De første to-tre måneder tabte jeg 20 kilo.”
Undervejs er Jannie blevet glad for at træne igen. Noget, hun aldrig havde forestillet sig, skulle ske. Samtidig ændrede hun også langsomt sit syn på sig selv.
“Det er som om, jeg finder tilbage til den rigtige Jannie igen. Den jeg var engang, inden alle kiloene.”

Klar til Slimmer of the year

Selv om Jannie er tæt på at nå sin idealvægt, er der stadig en særlig følelse, der popper op, når hun en gang i mellem falder i og spiser usundt.
“Som svært overvægtig har man tit den dér følelse af dårlig samvittighed og skam, når man spiser noget usundt. Som om, at det må slanke mennesker godt spise, men ikke os overvægtige. Der gik lang tid før jeg lærte at tackle den følelse, når jeg faldt i,” konstaterer hun.
I dag er Jannie 16 kilo fra at have nået sit mål. Det regner hun med at nå til marts.
Derefter vil Janneke tilmelde hende til Cambridge Weight Plan's Slimmer of the Year-konkurrence.
“Går alt efter planen, så stiller jeg op til den danske udgave af Slimmer of the Year til august. Og jeg håber da at gøre det så godt der, at jeg kan gøre Maria kunsten efter, og gå videre til den internationale konkurrence i England til november. Så kan Skanderborg prale af at have haft to finalister med dér,” siger Jannie Pedersen.

null

Publiceret 05 January 2017 12:00

Uge-Bladet Skanderborg nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få nyheder hver dag fra Uge-Bladet Skanderborg
SENESTE TV