Grøn fest i skoven men røde tal på bundlinjen

Festen i skoven gav overskud, men eventyret i København trak årets resultat i minus

Af
Grethe Madsen

Grethe Bo Madsen

Selvom Smukfesten i skoven i sig selv gav et overskud på 1,9 millioner kroner, måtte Skanderborg Festivalklub for første gang i 17 år fremlægge et regnskab med røde tal på bundlinjen for de 213 medlemmer, der trodsede sneen og mødte op til generalforsamlingen på Capri onsdag 13. januar.
Den økonomiske bet skyldes ifølge formand Claus Visbye primært satsningen på det københavnske eventyr, Smukfest Copenhagen, der måtte aflyses på grund af svigtende billetsalg.
Det resulterede i et underskud på 4,8 millioner kroner og betød, at Festivalklubbens regnskab samlet set endte med et minus på 2,3 millioner kroner efter skat.
“Hvorfor det gik så galt er der ikke et entydig svar på. Vi havde fået både bedre dage og længere spilletid. Måske var tidspunktet forkert,” sagde Claus Visbye i sin årsberetning.

Ikke en ublu satsning

Mange i festivalforeningen har været skeptiske overfor satsningen med Smukfest Copenhagen og har stillet spørgsmål ved, om det nu også var en ansvarlig beslutning.
“Til det vil jeg sige, at det så fornuftigt ud i 2014. Vi Satsede, hvad der svarer til 3,5 procent af vores samlede omsætning. Det kan vel ikke kaldes en ublu satsning,” mente formanden.
De negative erfaringer med Smukfest Copenhagen betyder, at festivalklubben ikke i umiddelbar fremtid selv vil forsøge sig med noget lignende igen.
Claus Visbye fremhævede dog, at Smukfest Copenhagen var et udspring af, at festivalen opererer i et marked under pres, og at satsningen havde sit udspring i et forsøg på at sikre fremtiden.

Smukfest kom for første gang i 17 år, ud med røde tal på bundlinjen.

Smukfest kom for første gang i 17 år, ud med røde tal på bundlinjen.

Presset af nye festivaler

“Vores største udfordring er, hvis flere kommuner som Odense vælger at sprøjte to-cifrede millionbeløb i lokale festivaler for at brande deres egen by.”
De mange festivaler har blandt andet også den konsekvens, at de er med til at øge prisen for de internationale kunstnere.
“Selvom vores samlede omsætning voksede cirka 11 millioner kroner til 36,3 millioner kroner, så steg udgifterne til de optrædende tilsvarende. Men vi havde forventet det og havde budgetteret med det,” understregede kasserer Per Langpap i sin gennemgang af regnskabet.

Den nye bestyrelse: Stående fra venstre er det Poul Martin Bonde, Calus Visbye, Morten Risgaard-Dam, det nye medlem Søren Gehrt, Frank Møller, Anne Holme. Siddende fra venstre er det Peter Ib Hansen, Anna Margrethe Andersen og Per Langpap.

Den nye bestyrelse: Stående fra venstre er det Poul Martin Bonde, Calus Visbye, Morten Risgaard-Dam, det nye medlem Søren Gehrt, Frank Møller, Anne Holme. Siddende fra venstre er det Peter Ib Hansen, Anna Margrethe Andersen og Per Langpap.

Nul kroner til Smukfond i år

Det negative resultat betyder, at der ikke i 2015 blev overført penge til Smukfonden.
Til gengæld blev 2015 året, hvor Smukfesten for første gang nogensiden oplevede at have udsolgt på en søndag.
Samtidig var partoutarmbåndene udsolgt rekordtidligt allerede i starten af marts.
“Vi er nu på vej med den 37. festival i rækken og interessen har aldrig været større. Vi har solgt flere partoutarmbånd nu end på samme tidspunkt i 2015,” konstaterede Claus Visbye.

Efter Larsen: Safety First

En skønhedsplet på Smukfest 2015 var tumulten under Kim Larsen koncerten, hvor nogle festivalgæster kortvarigt oplevede et stort ubehag, da de blev fanget i menneskemylderet foran Rytmescenen.
Situationen blev håndteret hurtigt og professionelt af sikkerhedsvagterne.
Smukfestledelsen lovede dengang, at se på forholdene foran Rytmescenen, og resultatet af det arbejde er en ny udformning af området.
“Vi har sammen med politi og beredskab lavet en ny indretning af området omkring Rytmescenen, så det fremover bliver mere rummeligt og lige så sikkert som Bøgescenerne. Selve scenen flyttes, så den har ryggen vendt mod søbadet. Desuden skal nye stier sikre bedre mulighed for at komme til og fra området,” forklarede Claus Visbye.
Samtidig har festivalklubbens bestyrelse udarbejdet en række strategiske anbefalinger for sikkerheden på festivalpladsen under overskriften Safety First. Heraf fremgår det, at sikkerheden til enhver tid står over alt andet.
“Sikkerheden skal opprioriteres. Vi skal sikre både publikum, medhjælpere og ansatte på den bedst mulige måde. De ændringer og investeringer, som det kommer til at kræve, skal prioriteres. Det betyder også, at festivalens sikkerhedschef fremover vil være en del af direktionen,” understregede Claus Visbye.

Nyt medlem af bestyrelsen

Generalforsamlingen bød også på et nyt medlem til bestyrelsen.
Det blev Søren Gehrt - der blev valgt under mottoet: “Er stemningen i skoven forkert, så stem på Gehrt” - mens Claus Visbye, Poul Martin Bonde, Per Langpap, Peter Ib Hansen, Frank Møller Nielsen og Morten Riisgaard-Dam blev genvalgt.
Søren Gehrt afløser Anna Margrethe Andersen, der ikke ønskede genvalg til bestyrelsen. Hun er nu tilbage på posten som suppleant sammen med Anne Holme.

null

Publiceret 15 January 2016 15:00

Uge-Bladet Skanderborg nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få nyheder hver dag fra Uge-Bladet Skanderborg
SENESTE TV