Lige nu kan man i Ry købe Anna og Neils nyeste øl: IPA, stout og Saison. Foto: Sonne

Lige nu kan man i Ry købe Anna og Neils nyeste øl: IPA, stout og Saison. Foto: Sonne

Anna & Neil: Øl-nørderne fra Ry

To klassiske musikere er blevet Rys nye øl-pushere

Af
Claus Sonne

7. april 2017 bryggede Anna Moe og Neil Page deres første øl. I 2018 vandt de Danske Ølentusiasters pris for 'Årets Håndbryg' - og medaljevæggen tæller også priser fra blandt andet Tjekkiet, Kroatien og Irland. Nu forsyner de adskillige butikker i Ry med forskellige former for øl.

Det er gået meget stærkt for jer?

"Det må man sige. Oprindeligt var det ikke planen, at vi ville producere øl i den skala, vi nu gør, men der var så stor efterspørgsel på vores øl, at vi gav efter," fortæller Anna, der halvt norsk og halvt tysk, men født i Danmark, og danner par med Neil, der er halvt walisisk og halvt skotsk.

Hønsehus-nørderi

Parret bor med deres søn på Rodelundvej uden for Ry, og i et hønsehus i baghaven finder man et avanceret mikro-mikro-bryggeri, hvor de to øl-nørder afprøver deres opskrifter.

Og nørdet bliver der.

"Vi kan simpelthen ikke servere en øl, som vi ikke selv kan stå 100 procent inde for, for andre. Så vi går hele tiden efter de 0,1 procent, der gør forskellen," forklarer Neil, der ikke har det mindste imod at blive kaldt nørd.

"Hver eneste 'batch' skal bare være der," konstaterer Neil, der i det ølmæssige parløb er fysikeren, mens Anna er kemikeren.

Det skal lige med, at det øl, der bliver fremstillet i hønsehuset, ikke er det øl, der bliver solgt. Prøverne fra hønsehuset kan, i hvert fald som regel, sagtens drikkes, men må ikke sælges.

I stedet brygger Anna og Neil deres øl i et aarhusiansk bryghus, hvor de lejer sig ind.

Vi kan simpelthen ikke servere en øl, som vi ikke selv kan stå 100 procent inde for

"Den fremgangsmåde kræver, at vi finder et bryghus, vi stoler på. Og det gør vi med vores nuværende samarbejdspartner. Men drømmen er da at få vores eget bryggeri i Ry," fortæller Anna og fortsætter:

"Vi har faktisk kigget på nogle lokaler, der kunne bruges. Men det er en stor investering."

Anna Moe og Neil Page har vundet guld for en stout-ØL i stoutens hjemland, Irland. Den medalje luner ekstra.

Anna Moe og Neil Page har vundet guld for en stout-ØL i stoutens hjemland, Irland. Den medalje luner ekstra.

Lige nu kan det øl, Anna og Neil har udviklet, købes forskellige steder i Ry. Og selv om parret ikke har planer om at brygge øl i meget stor skala, så kunne de gode tænke sig at blive leverandør til hele Søhøjlandet.

"Det ville være fantastisk, men det det giver også en udfordring med distributionen. Som det er nu, kan vi levere ved at køre ud med en bil og en trailer," fortæller Neil.

Ønske: Mikroskop

På listen over mere jordnære, konkrete mål står indkøbet af et mikroskop, så Anna kan tælle gærceller frem for at anslå mængden af de for øllet så vigtige celler.

Drømmen er da at få vores eget bryggeri i Ry

"Det er ikke godt nok, at vi har en formodning om antallet. Jeg vil vide, hvor mange der er, " siger hun og fremviser en bog fyldt med opskrifter og fremgangsmåder beskrevet i detaljer. Et anden mål er at fremstille en decideret frokostøl, som man kender det fra England.

Musikalske ølbryggere

Ender det med, at parret får sit bryggeri, kan det være slut med de musikalske karrierer, Anna og Neil har i dag. Det er i øvrigt musikken, der har ført dem sammen.

"Vi mødtes i Herning, hvor Neil spiller waldhorn i Ensemble MidtVest," fortæller Anna, der selv spiller fagot, er vikar i Aarhus Symfoniorkester og underviser på Det Jyske Musikkonservatorium i Aarhus.

Publiceret 26 August 2019 19:00