Fantastiske figurer fra Filtkongen fra Blegind

Detaljerede figurer lavet i nålefiltning er Henrik Dannevangs speciale

Af
Christina S. Johansen

Blegind Ja, der bor faktisk en konge i den lille by Blegind. Her hører Filtkongen Henrik Dannevang nemlig hjemme.

Udstyret med nåle, filt og piberensere kreere han utroligt detaljerede tegneseriefigurer. En af de sidstankomne er festival-maskotten Walther, som en bekendt udfordrede ham til at lave under Smukfest. Vupti et par timer senere levede den fineste Walther med bar rumpe og smøg i kæften.

Normalvis er processen ellers temmelig langsommelig, når det gælder nålefiltning. Det tager gerne mellem 6 og 20 timer for en figur og tusindvis af små prik med en nål. Man skulle altså tro, at Henrik Dannevang er en meget rolig mand af natur. Tro om igen.

"Jeg er vanvittigt rastløs og ejer ikke tålmodighed, men jeg finder den alligevel på en eller anden måde, når jeg sidder med det her, og det er godt for mig at have noget at bruge min hjerne på, ellers finder den selv på noget, og det er ikke nødvendigvis godt," forklarer Henrik Dannevang, som overraskende nok egentlig ikke finder det specielt hyggeligt at nålefilte.

Alligevel er det det værd.

"Vi mennesker er jo sådan indrettet, at vi gerne vil have belønningen først og så yde bagefter, men belønningen er bare større for mig, når jeg skal igennem en træls proces først," siger han.

"Proportionerne skal være rigtige fra begyndelsen, for man kan ikke fortryde undervejs. Jeg skal se den færdige figur for mig, så jeg skal hele tiden være mange skridt foran," siger Henrik Dannevang. Foto: CSJ

En kreativ sjæl

Det stillesiddende kunsthåndværk er da også en skarp kontrast til det metal-musik, som Henrik Dannevang spiller. Måske kender nogle Henrik fra bandet Robudo, som blandt andet åbnede Grimfest i Brabrand i mange år.

Men begge dele handler om kreativitet, og her er Henrik i sit es, uanset mediet.

Det hele begyndte egentlig med, at han tegnede meget som barn - og læste tegneserier samt bøger.

Ved at tegne kunne han bearbejde dagens indtryk og de historier, han havde læst.

For seks-syv år siden ville skæbnen så, at han var på besøg på botilbuddet Kjærsholm i Hørning, hvor beboerne var i gang med vådfiltning. Nysgerrig, som han er, måtte han straks mærke på materialet og filtede hurtigt en lille trold. Uden han dengang vidste det, var han hooked.

"Jeg kunne se noget spændende i det. Det var nærmest en ny måde at tegne på," siger han.

Få måneder senere udstillede han for første på Hørning Bibliotek.

Har mødt alle de store

Ad omveje fik Henrik Dannevang kontakt til den kendte, danske tegneserie-tegner Lars Jakobsen, som ville lave en tegneseriefestival i Jylland. Hertil begyndte Henrik Dannevang for alvor at lave tegneseriefigurer, som han udstillede på festivalen. Da han skulle præsenteres i programmet opstod navnet Filtkongen, som altså har hængt ved siden.

En af fordelene ved at være Filtkongen er, at Henrik Dannevang har mødt alle de store tegneserie-tegnere. Han viser begejstret fotos frem, hvor de har hans figurer i hænderne.

"Jeg har en skuffe fuld af tegninger lavet specielt til mig som tak for figuren. Det er total fedt. Det er meget stort, og jeg føler mig meget beæret og ydmyg. Du skal tænke på, at det her er mine barndomshelte, vi taler om."

Mere om Filtkongen

  • Henrik Dannevang er uddannet pædagog, men er i dag selvstændig og tilknyttet Psykologcentret i Viborg & Skive som såkaldt VISO-specialist, der sørger for at specialiseret viden kommer til gavn det rette sted. Desuden laver han grafiske småopgaver og har sin egen coachuddannelse.
  • Oplev Filtkongens figurer til tegneseriefestivalen Billedblót på Godsbanen i Aarhus 31. august fra klokken 12-21.

Publiceret 23 August 2019 18:30