Repair Café Skanderborg holder til hos Ungdomsskolen på Finlandsvej 5 i Skanderborg.

Repair Café Skanderborg holder til hos Ungdomsskolen på Finlandsvej 5 i Skanderborg.

Repair Cafe: Her er stedet, hvor frivillige fixer dine defekte dimser

"Reparer i stedet for at smide ud," lyder parolen fra folkene bag Repair Café Skanderborg

Af
Erland Rasmussen

skanderborg Hvad gør man, når strygejernet eller håndmikseren strejker? Eller når lynlåsen sætter sig fast i yndlingsfrakken? Ofte smides kasserede elapparater ud og tøj ryger i containeren, fordi vi bruger færre og færre penge på at reparere.

Men det vil man gerne gøre op med hos Repair Café Skanderborg, hvor fingersnilde frivillige reparere alle mulige defekte ting og sager gratis for byens borgere.

Det drejer sig om reparation af mange af hjemmets mindre ting og sager, og det kan eksempelvis være elværktøj, lamper, tøj, børnenes legetøj, andre mekaniske sager eller simpel elektronik.

Det er Skanderborg Ungdomsskole, som har taget initiativet til Repair Cafe. Det er et fænomen, der så dagens lys i Amsterdam i 2009 og allerede har spredt sig til 33 lande.

Spredt sig til flere lande

I Danmark findes Repair Cafe Danmark, som er en slags paraply-organisation for reparationscafeerne, som nu ikke kun er et storbyfænomen, men også spreder sig til andre og mindre byer og på landet.

Ideen bag Repair Cafe er ifølge afdelingsleder på Skanderborg Ungdomsskole, Frank Oxholm Jensen, helt i tidens ånd, at man kan være med til at mindske overforbruget og affaldsmængden ved at reparere i stedet for at smide ud og købe nyt.

Repair Cafe er helt nonprofit, drives af de frivillige og er gratis for brugerne. Ungdomsskolen finder det naturligt at være med her, fordi man på skolen på Finlandsvej råder over værksteder, værktøjer og faciliteter, og fordi Ungdomsskolen også handler om håndens arbejde.

"Nogen tænker, at det måske ligger udenfor vores område, men Ungdomsskolen handler også om, at mennesker møder mennesker. Vi vil gerne være et moderne forsamlingshus, hvor vi åbner op, så lokalområdet også kan få gavn af vore faciliteter," uddyber Frank Oxholm Jensen.

Repair Café Skanderborg har åbent næste gang tirsdag 7. maj klokken 16.00-20.00

Publiceret 14 April 2019 10:00