8. klasse på Gudenåskolen fik styr på pengene og gode råd om økonomi, da bankrådgiverne Annette Kolling og Pia Stürup fra Danske Bank i Skanderborg kiggede forbi. Pressefoto

8. klasse på Gudenåskolen fik styr på pengene og gode råd om økonomi, da bankrådgiverne Annette Kolling og Pia Stürup fra Danske Bank i Skanderborg kiggede forbi. Pressefoto

Penge på skoleskemaet: Elever fik styr på lommepengene

Bankrådgiver Annette Kolling og Pia Stürup fra Danske Bank i Skanderborg rykkede i uge 11 ud på Gudenåskolen for at tale penge og med 8. klasse

For sjette år i var der Pengeuge i uge 11 og mere end 720 skoleklasser på landets skoler deltog. Bag initiativet står Finans Danmark, der sammen med Danmarks Matematiklærerforening har udarbejdet undervisningsmaterialet til Pengeugen.

Det er vigtigt at styrke de unge menneskers viden om penge og privatøkonomi, så de kommer godt fra start, når de selv skal i gang med at tage økonomiske beslutninger

Målet er at få privatøkonomi ind under huden på de ældste elever i grundskolen. I 8. klasse på Gudenåskolen var Annette Kolling og Pia Stürup fra Danske Bank i Skanderborg på besøg.

"Det var en rigtig god formiddag med eleverne. De deltog aktivt i undervisningen med relevante kommentarer og spørgsmål, og vi kom godt rundt om vigtige økonomiske emner som budget, opsparing, lån og renter," siger Pia Stürup.

I alt har Danske Banks medarbejdere undervist 384 skoleklasser rundt om i landet i årets Pengeuge, og det er sjette år, at banken bakker op om begivenheden.

"Vi er rigtig glade for at støtte op om Pengeugen. Det er vigtigt at styrke de unge menneskers viden om penge og privatøkonomi, så de kommer godt fra start, når de selv skal i gang med at tage økonomiske beslutninger," siger Pia Stürup og tilføjer, at Danske Bank også er ude på både skoler og gymnasier og undervise i løbet af året.

Styr på lån og budget

Ifølge nye tal fra Finans Danmark er knap 50.000 unge mellem 18 og 30 år i dag registret i RKI som dårlige betalere. Et af Pengeugens mål er netop at reducere antallet af unge, der kommer i RKI og mister kontrollen over deres økonomi eller lander i gældsfælden. Et vigtigt værktøj til at få styr på økonomien er et budget, der derfor også var en del af undervisningen fredag formiddag.

"Det er helt afgørende, at eleverne lærer at lægge et budget med alle indtægter og udgifter, så de får et overblik over deres økonomi. Samtidig lærer vi dem også, hvad ÅOP står for, så de kan gennemskue de forskellige typer af lån," forklarer Pia Stürup.

Også elevernes drømme kom i spil - og dem var der mange af – og der var gode råd til at indfri dem. Et råd fra dagens gæsteunderviser i 8. klasse lød blandt andet, at du ved bare at lægge et lille beløb til side hver måned, kan nå langt.

Også digital sikkerhed var et tema i årets Pengeuge med fokus på sikker handel på nettet, digital post og NemID. Til sidst fik eleverne mulighed for at afprøve deres viden om penge i et pengespil, der også var en del af den undervisningspakke, Annette Kolling og Pia Stürup fra Danske Bank i Skanderborg, havde med.

-bo

Pengeugens gode råd om penge

· Undgå impulskøb. Brug kun de penge, du har besluttet dig for at bruge.

· Spar op til større ting. Hvis du sparer selv små beløb op hver måned, bliver det hurtigt til mange penge.

· Lad være med at låne til forbrug. Det bliver dyrt i længden, og du kommer til at betale mange penge i renter og gebyrer.

· Læg et budget for din økonomi. Husk at tage højde for uforudsete udgifter

· Prioritér din penge. Du har ikke råd til alting, så find ud af, hvad du helst vil have.

Kilde: Finans Danmark

Publiceret 20 March 2019 10:00