Der har været indbrud i boliger i Grenaa og Ebeltoft.

Blandt andet i Skanderborg Kommune har der været et markant fald i antallet af indbrud. Modelfoto Modelfoto

Antallet af indbrud i Skanderborg er faldet med 33 procent

Antallet af indbrud i Danmark falder fortsat. I 2018 blev der begået færre indbrud end året før. Nogle steder i landet faldt antallet af indbrud markant, blandt andet i Skanderborg Kommune

Siden 2011 er antallet af indbrud i privat beboelse i Danmark faldet kontinuerligt, og frem til 2018 gik det samlede indbrudstal fra cirka 45.000 til knap 29.000 årligt. Særligt de seneste år har kurven været kraftigt nedadgående, og alene fra 2013 til 2017 faldt indbrudstallet med cirka 30 procent.

Ifølge nye tal fra Danmarks Statistik blev der i 2018 begået cirka 1,3 procent færre indbrud i privat beboelse herhjemme end året før. Faldet har dog formentligt været større endnu, idet der i januar sidste år trådte en ny indbrudsparagraf i kraft. Den betyder, at visse anmeldelser, der tidligere blev registreret som tyveri, nu bliver registreret som indbrud.

"Selvom antallet af indbrud falder, er Danmark stadig et af de mest indbrudsplagede lande i Europa, og der sker langt flere indbrud per indbygger her end hos vores naboer i Sverige, Norge og Tyskland," siger Camilla Nielsen, forebyggelseschef i Tryg Forsikring, i en pressemeddelelse.

"Når det er sagt, så har vi ikke haft så få indbrud herhjemme siden 2005. Så det er positivt. Enkelte regioner har været hårdt ramt, men nogle områder har oplevet store fald."

Markant fald i Skanderborg

I Sydøstjyllands politikreds følger antallet af indbrud den landsdækkende udvikling. Ser man på hele kredsen, faldt indbrudstallet således med 1 procent.

Men nogle kommuner oplevede markante fald i antallet af indbrud i fjor sammenlignet med året før, blandt andet Horsens Kommune og Skanderborg Kommune, hvor indbrudstallet faldt med henholdsvis 28 procent og 33 procent. Det viser tallene fra Danmarks Statistik. På grund af den nye indbrudsparagraf kan faldet reelt set være endnu højere.

Også hos Tryg oplevede man et stort fald i antallet af indbrud sidste år sammenlignet med året før. Dugfriske tal fra selskabet viser en nedgang på over 13 procent hos Trygs kunder.

Tryg advarer dog såvel kunder som andre borgere om at hvile på laurbærrene som følge af den faldende indbrudsrate.

"Vi er blevet gode til at forebygge indbrud herhjemme, men vi kan blive endnu bedre. Der findes naturligvis de mere langsigtede løsninger såsom bedre sikring af døre og vinduer, men der kan også gøres noget her og nu. Selv en lille indsats kan besværliggøre indbruddet så meget, at tyven går igen," forklarer Camilla Nielsen.

-bo

Gode råd til forebyggelse af indbrud:

• Anvend tænd- og sluk-ure til lys og musik, når du ikke er hjemme.

• Undgå at give tyven arbejdsro. Klip for eksempel hækken ned og sørg for, der ikke er helt mørkt på grunden, særligt ved døre og vinduer. Tilknyt eksempelvis en sensor til udendørsbelysningen, så lyset tænder, når der er bevægelse omkring huset.

• Placer elektronisk udstyr, designermøbler og lignende, så de ikke er synlige udefra.

• Gem de særligt værdifulde ting, inden du forlader hjemmet, eller opbevar tingene i en bankboks.

• Mærk dine værdigenstande med syntetisk DNA – en usynlig væske med en unik kode, som kan kædes direkte til dig, hvis politiet finder tyvekoster fra dit hjem. Det gør det sværere for tyven at afsætte varerne til hælere.

• Tilmeld dig nabohjælp.

• Lav en aftale med naboerne om at holde øje med hinandens boliger.

• Få naboen til at fylde skrald i din skraldespand, tømme postkassen og sætte sin bil i din indkørsel, hvis du er væk igennem længere tid.

Kilde: Ovennævnte tal fra Sydøstjyllands politikreds og de enkelte kommuner stammer fra Danmarks Statistik

Publiceret 20 March 2019 17:30