Skønsmæssigt mere end 1500 personer med demens i kommunen. Nu er der et nyt tilbud på vej til de pårørende. Modelfoto

Skønsmæssigt mere end 1500 personer med demens i kommunen. Nu er der et nyt tilbud på vej til de pårørende. Modelfoto

Torsdag aften på Fælleden:

Nyt tilbud til demens-pårørende

Cirka 1500 borgere i kommunen er ramt af demens. Nu lacerer Skanderborg Kommune et nyt tilbud til de pårørende

Mere end 80.000 personer i Danmark har en demenssygdom. Det anslår Nationalt Videnscenter for demens på baggrund af internationale befolkningsundersøgelser.

Mørketallet er dog betydeligt. En dansk undersøgelser viser, at kun ca. 36.000 personer over 65 år i 2015 var registreret med en demensdiagnose i Danmark.

Det skyldes, at mange enten slet ikke bliver udredt for deres sygdom eller får stillet diagnosen.

I Skanderborg Kommune var 763 borgere i 2017 registreret med demens. Dertil kommer de borgere, som har symptomer på demens, men som ikke har fået en diagnose. Sammenholdt de med de nationale tal er der skønsmæssigt mere end 1500 personer med demens i kommunen.

"Demens har store konsekvenser for personen med sygdommen, de pårørende og samfundet. Jo tidligere demens bliver opdaget, jo bedre mulighed for at afhjælpe sygdommen," siger Anders Rosenstand Laugesen, formand for Socialudvalget i Skanderborg Kommune.

Derfor har Skanderborg Kommune iværksat et nyt tilbud til pårørende og til borgere, som er bekymret for, om en, de kender, er ved at udvikle demens.

Uformelle møder

Den sidste torsdag i måneden kl. 19-21 er der åbne demensmøder, hvor man kan få en uformel snak med kommunens demenskoordinatorer, stille spørgsmål, høre oplæg om nogle af udfordringerne ved demens og møde andre pårørende. De månedlige møder finder alle sted på Skanderborg Fælled.

"Vi har lagt arrangementet om aftenen for at gøre det nemmere for folk at deltage. Møderne er uformelle uden tilmelding, så det er muligt bare at møde op. Det kan forhåbentlig gøre møderne interessante for dem, der går med en bekymring om mulig demens hos et familiemedlem eller en bekendt," siger demenskoordinator Inge Tranholm.

Tabuer skal nedbrydes

De åbne aftenmøder er et supplement til de almindelige pårørendegrupper, hvor pårørende til personer med demens kan møde andre i samme situation. Ifølge Inge Tranholm er demens omgivet af meget tabu, og derfor gør det en forskel, når pårørende kommer i dialog med andre pårørende.

Nogle af deltagerne i pårørendegrupperne siger bl.a: ”Jeg føler mig tryg i gruppen. I andre forstår mig, uden at jeg skal forklare mig”, ”Jeg har lært meget ved at være sammen med jer andre her” og ”Det er blevet lettere at fortælle andre om min mands demenssygdom efter at have været med i gruppen”.

Læs mere om demens og mulighederne som pårørende her www.skanderborg.dk/demens.

Publiceret 17 February 2019 10:00