Lars Aaen Thøgersen i en kaffepause med Mads Boserup i et af farmens drivehuse under Smukfest 2018. Foto: Casper Dalhoff

Lars Aaen Thøgersen i en kaffepause med Mads Boserup i et af farmens drivehuse under Smukfest 2018. Foto: Casper Dalhoff

Smuk-kaffe:

Jord med kaffegrums fra Smukfest er på vej ud i butikkerne

Et forsøg med kaffegrums på sidste års Smukfest har nu resulteret i et nyt plantejordsprodukt

Af
Henrik Grønvald

JP Aarhus

smukfest Mens deltagerne på Smukfest 2018 slubrede kaffe i sig fra Peter Larsen Kaffes boder, blev kaffegrumsen gemt og sendt til analyse hos Teknologisk Institut. Efter diverse forsøg er et plantejordsprodukt, som kan blandes med kaffegrums, snart klar til præsentation, afslører udviklings- og kommunikationschef Lars Aaen Thøgersen, Peter Larsen Kaffe.

"Vi forventer i løbet af foråret at kunne lancere et plantejordsprodukt i samarbejde med Champost ApS. og Teknologisk Institut," fortæller han.

Tanken er, at udnytte den kaffegrums, som i dag i vidt omfang ender i skraldespanden.

Masser af grums

"Der bliver ristet og solgt 33.000 tons kaffe i Danmark hvert år. Det efterlader et stort restprodukt i form af kaffegrums, som i dag primært ender som affald. Vi har nu testet jorden og gjort den klar, så man kan blande sin egen kaffegrums i og få den optimale kaffejord til at plante planter i," forklarer Lars Aaen Thøgersen.

Jorden vil ifølge udviklings- og kommunikationschefen formentlig være klar allerede i marts eller april, men der vil gå endnu nogle måneder, inden den vil være tilgængelig for forbrugerne.

"Produktet vil på en eller anden måde blive vist frem på Smukfest til sommer, så publikum kan se, hvad der er blevet ud af deres kaffegrums. Det er tanken, at det skal sælges i byggemarkeder og havecentre, og det vil formentlig kunne ske i efteråret," fortæller han.

Forskning i Skanderborg

Peter Larsen Kaffe etablerede i fjor Nordeuropas første kaffefarm i Skanderborg i samarbejde med Smukfest, Videncenter for fødevareudvikling og TagTomat, der er en lille produktions- og rådgivningsvirksomhed inden for grønne fællesskaber og genbrugsmaterialer.

Farmen ligger på festivalens nye campingområde Skovlunden få hundrede meter fra festpladsen i Dyrehaven og danner rammen om kaffeproducentens udviklings- og forskningsarbejde omkring kaffe som biomasse.

"Vi har ikke som sådan en forventning om, at vi i Danmark skal til at dyrke kaffeplanter, som vi kender det i dag. Der er ikke de rigtige vejr- eller jordbundsforhold, men vi vil forske i planten," forklarer han.

"Hidtil har vi bare set kaffe som en bønne, men ideen med kaffefarmen er, at vi skal prøve at se på kaffe som en biomasse. Kaffeplanten har en høj næringsværdi i form af både proteiner, antioxidanter, vitaminer med mere, som i dag ikke bliver udnyttet. Kan vi finde en måde at bruge det på, kan vi måske også lykkes med at skabe en ekstra indtægtskilde for kaffebønderne ude i verden."

Kaffe i emballage

Den kaffegrumsbaserede plantejord er det første projekt, som nu er ved at være færdigt. Håbet er, at flere udviklingsprojekter fra farmen i Skanderborg, vil resultere i ny viden eller nye produkter.

"Der er allerede sat flere projekter i gang. Nogle driver vi selv, fordi de er en del af farmen, andre laver vi i samarbejde med uddannelsesinstitutioner f.eks. Københavns Universitet. Vi er bl.a. ved at undersøge mulighederne for at bruge kaffegrums i emballage. Fra forsøg ved vi, at kaffe kan bruges til f.eks. møbler, kopper, rengøringsmateriale og hudpleje," fortæller han og henviser til, at kun omkring 3-5 pct. af kaffeplantens potentiale udnyttes i dag.

"Kaffe er nok repræsentativt for den måde, vi generelt anvender jordens ressourcer på. Det handler om, at vi skal blive bedre til at se det hele som et cirkulært kredsløb."

Publiceret 09 February 2019 11:30