Ny sorglinje for efterladte er åbnet

Det er svært at tale om død og sorg. Tabuer og berøringsangst spænder ben for mange efterladte

Hvert år dør mere end 50.000 mennesker i Danmark og efterlader mere end 200.000 i sorg. Mange efterladte er ensomme i sorgen. Undersøgelser fra Det Nationale Sorgcenter viser, at 8 ud af 10 efterladte savner nogen at tale med om den, de har mistet og savner. Samtidig skjuler mange efterladte sorgen overfor deres familie og netværk af frygt for at komme til at belaste dem eller for ikke at blive forstået.

Den 7. januar 2019 åbnede Sorglinjen, der er et nyt, landsdækkende tilbud til efterladte i alle aldersgrupper. Sorglinjen oprettes som en del af et partnerskab på sorgområdet mellem Det Nationale Sorgcenter og TrygFonden.

"Døden er meget tabuiseret. Vi har etableret Sorglinjen for at mindske den ensomhed, som mange efterladte oplever, fordi de ikke kan dele deres sorg med nogen. Enten fordi de slet ikke har noget netværk eller fordi der i netværket er en berøringsangst. Men Sorglinjen handler også om at give et håb til efterladte. De frivillige på Sorglinjen er et levende bevis på at det er muligt at få det godt igen, selv om måske det værst tænkelige er sket, siger direktør i Det Nationale Sorgcenter," Preben Engelbrekt.

I TrygFonden glæder man sig også over den nye Sorglinje.

"Tabet af en pårørende kan for nogle mennesker betyde svært forringet livskvalitet med både fysiske og psykiske belastninger. Derfor er det utrolig vigtigt, at man har mulighed for at tale om sin sorg og den man har mistet med mennesker, der kan sætte sig ind i ens situation," siger Jette Jul Bruun, programchef i TrygFonden.

OM SORGLINJEN

Sorglinjen holder åbent alle ugens dage fra kl 17-21 og er bemandet af frivillige, der alle selv har oplevet at miste en nærtstående. På Sorglinjen kan efterladte fra hele landet tale eller skrive med de frivillige via telefon, chat, sms eller brevkasse. Sorglinjen er for alle efterladte fra 13 år og op - uanset hvem man har mistet og hvornår.

Sorglinjen består af omkring 100 frivillige, der alle selv har mistet. De frivillige på Sorglinjen er i aldersgruppen 20 til 75 år og har alle mistet en eller flere nærtstående – dvs. et barn, en partner/ægtefælle, en søskende eller en forælder. De frivillige har mistet på mange forskellige måder, fx til ulykke, selvmord, pludselig sygdom eller langvarig sygdom. Pårørende, der oplever alvorlig sygdom i nærmeste familie, kan også bruge Sorglinjen.

Kontakt Sorglinjen på tlf. 70 209 903 eller via chat, sms og brevkasse. Læs mere på www.sorglinjen.dk

Publiceret 12 January 2019 07:00

SENESTE TV