Grethe Takai har undervist i knipling hos LOF Skanderborg i 33 år.

Grethe Takai har undervist i knipling hos LOF Skanderborg i 33 år.

33 år bag kniple-pindene hos LOF Skanderborg

Grethe Takai er en af de mest loyale undervisere

Har man først sagt Grethe Takai, så må man også sige knipling. For Grethe har kniplet, siden hun begyndte på Husflidshøjskolen i Kerteminde i 1960, og hun har ikke planer om at stoppe.

Grethe Takai underviser stadig i knipling 58 år efter sin uddannelse på Fyn, og heraf har hun i de sidste 33 år stået i spidsen for knipleholdet ved LOF Skanderborg.

To med fra starten

Nu underviser hun i lokalerne på Stilling skole. Hver torsdag eftermiddag på samme tid og samme sted.

To af deltagerne tilbage fra begyndelsen, Kamma og Solvej, er stadig med på holdet. De fleste stopper nemlig ikke med at komme hos Grethe Takai, før alder og helbred forlanger det.

Det er skoleleder Louise Juhl Dalsgaard, LOF Skanderborg, der har har besøgt Grethe Takai for at høre hendes historie og viderebringe den til Uge-Bladets læsere.

I den forbindelse holder skolelederen sig ikke tilbage for at kalde Grethe Takai "den til alle tider mest loyale og vedholdende underviser hos LOF Skanderborg".

Grethe Takai har været vidt omkring, før hun endte her. Hun er født udenfor Horsens, har undervist på højskoler rundt omkring i landet, og har såmænd også undervist i Japan på den nordlige ø Hokkai.

"Er man først blevet bidt af knipling, så er det umuligt at lægge fra sig igen," fortæller Grethe Takai og viser rundt i huset ved Hov, som hun og hendes japanskfødte mand har opført på en grund, der er gået i arv i generationer.

Huset ligger med direkte adgang til vand og strand og med plads til både væv og kniplebræt.

"Jeg elsker stadig mit arbejde, man lærer noget nyt hver gang, man sætter sig ved kniplebrættet," siger Grethe.

Kurset er nemlig meget mere end knappenåle og kniplepinde.

"Vi passer på hinanden," forklarer Grethe, der siger, at der bliver talt om alt lige fra gode råd mod fugt i kælderen til navneforslag til et nytilkommet barnebarn. I pausen er der hjemmebagt kage, som deltagerne på skift tager med, og det er lige så stort et samtaleemne, om man er til citronmuffins, medaljer eller lagkage, som det er, om man foretrækker flæser eller blondekanter.

De tre grundlsag

Der er stadig nogle få ledige pladser på, og alle kan være med – der kræves ingen forudsætninger for at deltage:

"Jeg kan lynhurtigt lære nye deltagere de tre grundslag, og derefter er det bare et spørgsmål om at klø på," forklarer Grethe.

Det eneste, man skal medbringe, er en flamingoplade og knappenåle, som kan købes billigt i ethvert byggemarked. Kniplepinde og tråd sælger Grethe, ligesom hun er leveringsdygtig i mønstre og gode ideer i massevis.

"Man kan også kniple en lampe," griner hun og peger på en smuk lampe, der hænger i loftet:

"Den der, har jeg for eksempel selv kniplet i kobbertråd."

Lampen kræver nok lidt træning, indrømmer hun, men der er heldigvis mange andre muligheder for både begyndere og øvede.

e.r

Publiceret 06 January 2019 11:30

SENESTE TV