På 2018-udgaven af Smukfest kunne festivalgængerne for første gang stifte bekendtskab med kaffe-partnerskabet mellem Smukfest og Peter Larsen Kaffe.

På 2018-udgaven af Smukfest kunne festivalgængerne for første gang stifte bekendtskab med kaffe-partnerskabet mellem Smukfest og Peter Larsen Kaffe.

Smukfest og Peter Larsen Kaffe 'leger videre med kaffe' på Skovlunden

Kaffeprojekt vokser sig større og større

Af
Claus Sonne

Dyrkningen af kaffe er noget, vi forbinder med lande som Ethiopien, Brasilien, Columbia og Vietnam. Men der dyrkes også kaffe i Skanderborg. Nærmere betegnet på Skovlunden i et samarbejde mellem Smukfest og Peter Larsen Kaffe, der er festivalens 'kaffe-legekammerat'.

Den lokale kaffefarm blev introduceret i forbindelse med 2018-udgaven af Smukfest, og i forbindelse med 2019-festivalen vil man kunne se, hvordan projektet har udviklet sig.

"Vi håber at kunne etablere et community omkring projektet, som festivalgængere eller almindelige borgere kan blive en del af," forklarer Lars Aaen Thøgersen, udviklings- og kommunikationschef hos Peter Larsen Kaffe - og sætter en tidshorisont på de spæde kaffeplanter, der i øjeblikket er gået i vinterhi på et af Smukfests lagre.

"Det kommer til at gå tre-fem år, før vi kan bruge kaffeplanterne til noget," lyder det.

Og bare for god ordens skyld: Intet taler for, at der kommer kaffe som drik ud af de lokale planter.

Lang vej til 'rigtig' kaffeproduktion

"Det har aldrig været tanken, at vi skulle dyrke kaffeplanter med henblik på at lave kaffe til at drikke. Jeg vil da ikke afvise, at vi om 20-25-30 år kan stå med en kaffeplante, der, hjulpet på vej af temperaturstigninger, kan bruges til en egentlig kaffeproduktion, for det er noget, der forskes i flere steder. Men så kan kaffeplanten så meget andet," fortæller Lars Aaen Thøgersen.

Det, kaffeplanten kan, handler om antioxidanter, proteiner og vitaminer, der kan indgå som sunde elementer i fødevarer, eksempelvis i drikke. Og så har kaffegrums vist sig både at være fortrinlig gødning samt egnet til at skabe byggematerialer og emballage.

"Vi arbejder sammen med nogle forskere og universiteter i forhold til at finde måder at udnytte kaffeplantens gode egenskaber. Og der er noget at arbejde med, når man tænker på, at der i Danmark hvert år bruges cirka 30.000 tons kaffebønner - hvor 98-99 procent af alt kaffegrums ender i et forbrændingsanlæg," lyder det fra Lars Aaen Thøgersen.

Smuk vildskab

Lars Aaen Thøgersen fortæller, at han gennem længere tid har villet kaste sig ud i kaffeprojektet - og at han i Smukfest har fundet den perfekte partner.

"Smukfest har tilpas meget vildskab til, at de er gået med i projektet. Jeg har mødt en stor base af frivillige, engagerede mennesker med stor passion, og hvor mange byder ind. Og så har festivalen plads," lyder rosen.

Som skrevet vil man på Smukfest 2019 igen kunne stifte bekendtskab med kaffeprojektet, der imidlertid, både i overført betydning og helt bogstaveligt, er ved at vokse sig større.

"Så vi skal have kigget på noget med nogle væksthuse til kaffeplanterne," konstaterer Lars Aaen Thøgersen

Dyrk din egen kaffe

Du kan uden det store besvær dyrke dine egne kaffeplanter, der både vokser hurtigt og er nemme at passe.

Du kan enten købe en kaffeplante på en planteskole eller forsøge (og det er ikke let, men internettet er en mulighed), at finde friske kaffebønner, du kan plante. Ristede bønner kan ikke bruges ....

En kaffeplante dyrket indendørs kan blive op til to meter høj. Den kan godt stå udendørs, men tåler ikke frost.

Publiceret 31 December 2018 10:30