En tydeligt markeret asfaltstribe i en lys farve, hvor den almindelige vejstribe ophører og oven i købet markeret med to pullerter på hver side af gaden. Så tydeligt er fodgængerfælderne markeret i Adelgade. Foto: Grethe Bo

En tydeligt markeret asfaltstribe i en lys farve, hvor den almindelige vejstribe ophører og oven i købet markeret med to pullerter på hver side af gaden. Så tydeligt er fodgængerfælderne markeret i Adelgade. Foto: Grethe Bo

Fodgængerfælder: Fremhævede felter i Adelgade er ikke fodgængerfelter

Springer du nogen gange for livet, når du passerer Adelgade, fordi du tror, du er i et fodgængerfelt? Du er ikke alene

Af
Grethe Bo Madsen

fodgængerfælde Alle kender til turistfælder, men har du også hørt om fodgængerfælder? Hvis ikke, så gå en tur gennem Adelgade. Fra Skanderborg Realskole i den nordlige ende af Adelgade til Bloms Butikker i den sydlige del er vejen med jævne mellemrum skåret over af smalle, tværgående striber af asfalt der meget godt kunne ligne et fodgængerfelt uden hvide striber. Det er det bare ikke. Det er fodgængerfælder.

Det har Sabrina Ahmad fra Skanderborg helt styr på. Værre står til med hendes familie ...og alle vi andre, der er "gået i fælden".

"Mine nærmeste og jeg har en evig diskussion om det er fodgængerfelter eller ej," skrev Sabrina for nylig i et opslag på Facebook.

"Jeg siger, at det ikke er, da der på ingen måde er indikeret, at der er et fodgængerfelt med lys eller streger. Jeg mener, at der for mange år siden var streger, men de er blevet fjernet, og fordi asfalten ikke matcher det andet så mener mine nærmeste, at det er fodgængerfelt. Er der nogle, der vil give mig ret?"

Nej, det er heller IKKE et fodgængerfelt, og du må ikke krydse gaden her i forventning om, at bilisterne holder tilbage. Det bør de nemlig ikke. Foto: Grethe Bo

Nej, det er heller IKKE et fodgængerfelt, og du må ikke krydse gaden her i forventning om, at bilisterne holder tilbage. Det bør de nemlig ikke. Foto: Grethe Bo

Findes der en forklaring?

Det opslag satte gang i en alenlang diskussion på Facebook, for selvom Sabrina faktisk har fuldkommen ret, så er der mange, der har en anden opfattelse. For hvorfor i alverden har man ellers lavet de mærkelig markeringer af overgangene.

Det har Kirsten Andersen, der er ingeniør hos Vej og Trafik i Skanderborg Kommune, et bud på.

"Det er ingenting. Det er i hvert fald ikke fodgængerfelter. I sin tid, da man lavede Adelgades sik-sak forløb, blev der lagt nogle bånd ind med brosten. Nogen troede, det var fodgængerfelter, og det var det måske også lidt tænkt som dengang, men rigtige fodgængerfelter har de aldrig været, hverken dengang eller nu. Et fodgængerfelt er et sted med hvide striber, og hvor biler skal holde tilbage," forklarer hun.

Felterne med brosten blev imidlertid hele tiden kørt op, og derfor blev felterne udskiftet med asfalt. Mange bilister holder pænt tilbage ved felterne og lader fodgængerne gå over gaden, men det er ifølge Kirsten Andersen ikke nogen god ide.

Hold ikke tilbage

"Det er selvfølgelig pænt af dem, men faktisk så er det ikke så godt, for det betyder, at nogle fodgængere tror, at de har ret til at gå over og at bilierne skal holde tilbage, og det kan give anledning til farlige situationer, når der så er en bil, der ikke holder tilbage. Der er også en risiko ved, at en bil pludselig uretmæssigt bremser op for en fodgænger, hvis bilen bagved, ikke er forberedt på det," understreger hun.

Ifølge Kirsten Andersen burde der dog være rig mulighed for trygt at krydse Adelgade stort set alle steder.

"Der er kun to fodgængerfelter i Adelgade. Et ved Realskolen og et ved krydset med Ole Lund Kirkegaards Stræde, men der er ingen grund til at hen til dem for at krydse gaden. Den kan krydses mange steder, bare man lige er opmærksom på, at det altså kun er i de to fodgængerfelter, at bilerne skal holde tilbage fodgængerne. Alle andre steder er det fodgængerne, der skal vente på, at bilerne har passeret."

Midtbyplanen

Fodgængerfælderne i Adelgade er heldigvis snart fortid, oplyser Kirsten Andersen og henviser til planen for Skanderborg Midtby.

"Vi er i fuld gang med at omindrette Adlegade. Fornylig lavede vi krydset ved Sygehusvej og Ole Lund Kirkegaards Stræde om til en rundkørsel og i 2019 vil krydset mellem Adelgade og Ole Lund Kirkegaards Stræde blive lavet om, så trafikken ledes væk fra den sydlige del af Adelgade. Det skulle gerne øge fremkommeligheden på Adelgade," forklarer hun.

Skanderborg Midtby

    Vil du læse mere om fremtidens Adelgade og planen for Skanderborg Midtby, skal du ind på Skanderborg Kommunes hjemmeside, www.skanderborg.dk, og søge på 'Skanderborg Midtby'.

    Her finder du blandt andet en Byrums Guide, som i detaljer fortæller om midtbyens planlagte forandring.

Publiceret 19 December 2018 11:45