Rigtig mange lader vandet løbe, når de skal skylle grøntsager, men det er spild af vand og dyrt i det lange løb. Arkivfoto

Rigtig mange lader vandet løbe, når de skal skylle grøntsager, men det er spild af vand og dyrt i det lange løb. Arkivfoto

6 ud af 10 danskere lader vandet løbe

Mange lader vandhanen være tændt, når de ordner frugt og grønt, vasker op og børster tænder, viser en ny undersøgelse

Af
Simon Johansen

Bolius Boligejernes Videncenter

58 procent af danskerne mener, at de selv sparer mest på vandet og kun bruger det, der absolut nødvendigt.

Mere end 60 procent af danskerne lader vandet løbe, mens de vasker grøntsager, børster tænder eller vasker op. Det viser en ny undersøgelse, som YouGov har foretaget for Bolius Boligejernes Videncenter.

Især unge mennesker, der bor i lejligheder, lader vandet løbe, når de vasker op eller af, mens den ældre del af befolkningen er mest tilbøjelig til at lade vandet løbe, når de børster tænder.

"Det er slet ikke nødvendigt at lade vandet løbe, når du renser og vasker grøntsager," siger Rados Nenadovic, der er tidligere fagekspert i Bolius.

Penge at spare

Han fastslår, at der kan være rigtig mange penge at spare ved at tænke over vandforbruget i dagligdagen. Det koster nemlig 50 øre i minuttet at vaske grøntsager under en rindende kold hane. Og hvis vandet er varmt, koster det ca. 1 krone i minuttet.

"Hvis du tager en balje og fylder den med vand og vasker grøntsagerne deri, så blive de præcis ligeså rene, som hvis du lader vandet løbe nedover dem og direkte ned i afløbet. Så du sparer penge og skåner miljøet ved at bruge baljen," siger han.

Drop at skylle tallerkner

Han forklarer, at det på samme måde heller ikke er nødvendigt at skylle sine tallerkener af, før man sætter dem i opvaskemaskinen. Man behøver kun at skrabe madresterne af.

"Det er jo opvaskemaskinens arbejde at gøre dine tallerkener rene, så det er ikke nødvendigt at være grundig med at gøre dem rene, før de sættes i maskinen," siger Rados Nenadovic.

”Jeg er den bedste..."

I Bolius’ undersøgelse fra YouGov er danskerne blevet spurgt, hvem der er bedst til at spare på vandet i familien. Og langt over halvdelen af de adspurgte peger på sig selv som den bedste vandsparer.

Men det er ikke sikkert, at vi kan stole på vores egen vurdering af, hvor meget vand vi bruger, forklarer professor Kirsten Gram-Hanssen fra Aalborg Universitet, som forsker i hverdagsliv, brugeradfærd og ressourceforbrug.

"Vandforbrug er meget præget af vaner, og derfor er det ikke sikkert, at du lægger mærke til, hvor meget vand du egentlig bruger," siger Kirsten Gram-Hanssen.

Derfor kan det være en idé at installere en vandmåler, mener Bolius’ fagekspert Rados Nenadovic.

"Med en vandmåler kan man synliggøre sit vandforbrug og se, om ens forbrug ligger under eller over gennemsnittet. Det kan være en god motivationsfaktor til at begynde at tænke over, hvor meget vand man bruger, og hvad man bruger vandet på," siger han.

Hvornår lader vi vandet løbe?

41 pct. af danskerne lader vandet løbe, når de ordner frugt og grønt.

32 pct. af danskerne lader vandet løbe, når de ordner fødevarer, eksempelvis fisk.

29 pct. af danskerne lader vandet løbe, når de vasker op/af.

16 pct. af danskerne lader vandet løbe, når de børster tænder. Kilde: YouGov

Publiceret 15 December 2018 06:00

SENESTE TV