Pressefoto.

Pressefoto.

Dom: Ingen ekstra million-skat på drikkevand i Skanderborg

Danske forbruger-ejede vandværker og kommunalt ejede vandforsyninger fik medhold af Højesteret

Af
Anette Bonde

Der kunne have været tale om en regning på op til 36 mia. kroner over tid i ekstra skat til danskerne over vandtaksten, men det blev afværget i en Højesteretsafgørelse den 8. november.

Sagen, der handler om beskatning af vandværkers bygninger og anlæg, har kørt siden 2011 og har været ført af de to landsdækkende organisationer i vandsektoren DANVA og Danske Vandværker mod Skatteministeriet.

DANVA er brancheorganisation for vand- og spildevandsselskaber og ligger som bekendt på Godthåbsvej i Skanderborg.

Vandværker og spildevand

I 2009 besluttede Folketinget, at kommunernes vandselskaber skulle ændres til aktieselskaber, og dermed blev de skattepligtige. Alle private almene vandværker der pumper mere end 200.000 m3 om året kom med i samme lovgivning.

Det er måden at værdisætte vandselskabernes bygninger og anlæg i forhold til skat på, der har skilt vandene.

SKAT valgte at anvende en model, der er beregnet til selskaber, der tjener penge, hvilket vandselskaber ikke må. Derfor blev værdien af bygninger og anlæg i denne sammenhæng sat for lavt, og vandselskaberne har derved fået lavere fradrag, end de ellers ville have fået.

Undgår at betale 164 mio.

Af de 36 mia. kroner, der på landsplan har været i spil, skulle Skanderborg Forsyningsvirksomhed A/S have betalt 164 mio. kroner. Det ville skulle betales over de almindelige takster. Den betaling undgår man nu.

Administrerende direktør i Skanderborg Forsyning Jens F. Bastrup bifalder, at DANVA har vundet sagen over SKAT.

Skanderborg Forsyning har allerede indbetalt 1,4 mio. kr. i SKAT.

"De skulle ligesom andre fremtidige skattebetalinger været opkrævet hos forbrugerne. Det undgår vi nu."

Jens F. Bastrup oplyser, at taksterne for 2019 ikke er klar endnu. De ventes godkendt af byrådet 19. december.

Godt for forbrugerne

Udover Skanderborg Forsyning er det Galten Vandværk, Gl. Hørning Vandværk og Ry Vandværk, der mærker konsekvensen af højesteretsdommen, idet de leverer over 200.0000 m3 vand årligt.

Kim Frandsen, næstformand i Galten Vandværk, er glad på forbrugernes vegne.

"Jeg går da ud fra, at det vi allerede har betalt i skat i årenes løb siden 2010, vil blive tilbagebetalt. Der er kun ét sted, det kan komme hen, når vi sparer på skatten, det er forbrugerne."

Fra Galten Vandværk melder formand Ernst Jensen, at man her afventer en melding fra revisoren om, hvad højesteretsdommen kommer til at betyde i praksis, og hvad forbrugerne kan forvente.

Publiceret 10 December 2018 07:00

SENESTE TV