Camilla Ellesøe med én af de små grise pakket godt ind i en flot Rasmus Klump-sok. Privat Foto.

Camilla Ellesøe med én af de små grise pakket godt ind i en flot Rasmus Klump-sok. Privat Foto.

Svineheld: Smågrise redder livet i gamle sokker

Udtjente sokker redder liv for smågrise på gården Sophienlund mellem Odder og Skanderborg

Af
Anette Bonde

På gården Sophienlund mellem Skanderborg og Odder er de mindste smågrise begyndt at bruge sok - altså forstået på den måde, at de puttes i en sok med to huller til forbenene. Fodermester Camilla Ellesøe anslår, at flere smågrise har reddet livet på den måde.

"Det kan være svært at afgøre effekten af sokkerne. Men jeg vil tro, at to ud af tre overlever, hvor alle tre ellers ville være døde."

Inddeler i hold

Camille Ellesøe understreger, at smågrisenes overlevelse selvfølgelig er betinget af, at de også kommer ned til soen og får tilstrækkelig føde. Derfor inddeler hun smågrisene efter vægt og samler dem holdvis. På den måde kan de mindste lettere klare sig, i stedet for at blive overhalet af de større og tungere grise i kampen om soens patter.

En dag som i dag, tirsdag, har der for eksempel været seks faringer, og de mindste smågrise kan veje helt ned til 200-300 gram, hvor normalvægten er på 800-10000 gram.

Til de mindste finder hun nu en god so, der har to eller tre læg bag sig, og hvor patterne ligger langt nede, når soen ligger klar til at lade sig malke af grisene.

"Patterne skal ligge fint langs med gulvet, så smågrisene kan nå dem."

Camilla Ellesøe har passet grise i 11 år, og det er hendes erfaring at opdeling i hold fungerer bedst.

Opslag på Facebook

Brug af sokker til de mindste smågrise stødte hun på på Facebooksiden 'Grisen' . Da Sophienlund for nogen tid siden begyndte at få kuld med flere sarte grise end ellers, kom Camilla Ellesøe i tanker om sokke-metoden, og i løbet af en månedstid har hun nu brugt den til 15-20 smågrise. Alene i dag er fire grise blevet pakket ind i en varm sok. Camilla klipper to huller til forbenene, og så trisser grisen rundt i sin egen ensfarvede eller mønstrede kreation. Efter et par døgn kommer sokken af igen.

Camilla Ellesøe går lige nu og venter på forstærkning. En kvinde, der havde læst om sokkerne og smågrisene andetsteds, kontaktede Sophienlund og fortalte, at hun havde en del udtjente uldsokker. Om man var interesseret i dem?

"Og ja, selvfølgelig. Jeg går og venter som et lille barn på dem - det bliver spændende at se, om uld kan have en endnu bedre effekt."

Camilla Ellesøe understreger, at Sophienlund nu har rigeligt med sokker til smågrisene.

"Dejligt med nye ideer"

Driftsleder Søren Kiel fortæller, at Sophienlund i forvejen gør mange ting for at passe på smågrisene.

"Dette er endnu et tiltag, og jeg bakker selvfølgelig op. Det er dejligt at have engagerede medarbejdere, der er skarpe til at komme med nye ideer og tiltag til at højne velfærden hos grisene."

Publiceret 07 December 2018 11:30