Hvem stak hvem? Det er spørgsmålet i sag om knivstikkeri, der afgøres ved Retten i Horsens.

Hvem stak hvem? Det er spørgsmålet i sag om knivstikkeri, der afgøres ved Retten i Horsens.

Sag om flerdobbelt knivstikkeri:

"Alle tiltalte lyver i et eller andet omfang i denne sag"

Sag om flerdobbelt knivstikkeri er særdeles 'rodet' omgang

Af
Claus Sonne

En sag om knivstikkeri, hvor flere af de fem tiltalte også er ofre, er ved at være afsluttet ved Retten i Horsens. Der afsiges dom efter UgeBladets deadline i denne uge, men uanset udfaldet, er der tale om en særdeles 'rodet' sag.

Rodet skyldes blandt andet, at flere af de tiltalte i endog meget høj grad har ændret på de forklaringer, de tidligere har afgivet. Det gælder især den af de fem unge mænd, der er tiltalt i sagen, der af hele tre omgange blev stukket med kniv og saks og også er tiltalt for at have stukket to andre mænd med en kniv.

Løgn og latin

En anden årsag til rodet er, at flere af de tiltalte omgås sandheden meget lemfældigt.

"Alle tiltalte i sagen lyver i et eller andet omfang. De taler kun sandt om de skader, de selv har fået, mens de lyver om de skader, de har påført andre," lød det i anklager Johanne Vagn-Hansens procedure.

Endelig er alt blevet besværliggjort af sprogbarrierer og brugen af tolke samt den kendsgerning, at dommeren i sagen arbejder på et computersystem, der har stort besvær med at håndtere de meget store computerfiler, der er i sagen.

Overfald og hævn

Sagen begynder 20. april 2018 i Byparken i Skanderborg. Her kommer 'Y' og 'O' i klammeri, og ifølge 'Y' stikker 'O' ham med en kniv. Kort efter mødes parterne igen ved Løvbjerg, og igen stikker 'O' 'Y' med en kniv. Det er i hvert fald, hvad 'Y' hævder. 'O' nægter til gengæld.

'Y' køres i ambulance på skadestuen i Horsens for at få behandlet to sår i brystregionen. Sårene er ikke alvorlige, og 'Y' bliver efterfølgende af sin chef kørt til sin bopæl i Skanderborg.

Ifølge 'Y's' forklaring drikker han sammen med blandt andet 'J' og 'A' i omegnen af tre flasker vodka. 'Y' forklarer, at han cirka kl. 02 får den idé, at han vil spørge 'O' om årsagen til overfaldet. Han får følgeskab af 'J' og 'A' og tager en peberspray med, fordi han er bange for 'O'. Målet for udflugten er Vesterskovvej i Skanderborg.

Ifølge 'Y' er han den eneste af de tre, der går op på det værelse, hvor 'O' bor. Dette modsiges dog af DNA-spor, der viser, at 'J' har haft fat i dørhåndtaget til døren ind til 'O's' værelse. Det modsiges også af vidneforklaringer, hvor det dog skal med, at et af vidnerne også ændrede sin forklaring, da han blev afhørt i retten.

Fælles tiltale

Det næste, der sker, er der meget divergerende forklaringer på, alt efter hvem af de tiltalte, man spørger. 'Y' hævder således, at han forsvarer sig mod 'O' med en kniv, han finder i 'O's' værelser. 'O' og anklagemyndigheden mener til gengæld, at 'Y', 'J' og 'A' både møde maskerede og bevæbnede op.

Usikkerheden om, hvem af de tre, der har gjort hvad, har fået anklagemyndigheden til at kræve, at de dømmes i forening.

Sikkert er det, at 'AA', der også er til stede i 'O's' værelse, samt 'O' bliver stukket ganske alvorligt med knive. 'AA' stikker også 'Y', men hævder at det skete tilfældigt og som nødværge.

En af beboerne i bygningen tilkalder politiet og en ambulance, og behandlerne vurderer umiddelbart, at 'AA' er i livsfare på grund af et større blodtab. Ved den efterfølgende undersøgelse på sygehuset viser det sig dog, at 'AA's tilstand ikke er så slem. 'O' har til gengæld en lunge, der er klappet sammen og bliver indlagt.

Fængsel og udvisning

Anklagemyndigheden kræver fængsel i ikke mindre end to år for 'O', 'J', A', og 'Y', mens der kræves den halve straf for 'AA', hvis forsvarer kalder tiltalen for tynd og henviser til, at 'AA' har handlet i nødværge.

De øvrige forsvarere nåede ikke deres procedure inden UgeBladets deadline.

Hvis de fem mænd, der er i alderen 21-22 år, bliver dømt, bliver de også udvist. De er nemlig alle flygtninge og har været i Danmark under fem år. Om de reelt også kan udvises til Syrien, hvor de kommer fra, er dog et åbent spørgsmål.

Publiceret 03 December 2018 11:30