Nikholai (forrest) og Daniel i fuld koncentration. Foto: Anette Bonde.

Nikholai (forrest) og Daniel i fuld koncentration. Foto: Anette Bonde.

Computer-pirater slår sig løs i Skovby

38 Coding Pirates mødes på Skovby Skole for at lære kodning

Af
Anette Bonde

”Det er sjovt at gå til Coding Pirates. Jeg har altid godt kunnet li at arbejde med computer, og her hjælper vi hinanden,” siger Villads, 11.

Fædre underviser

Villads er ét af de 38 børn mellem 9 og 14 år år i Coding Pirates i Skovby/Galten. På Skovby Skole får de hver onsdag aften gode råd og hjælp til kodning af computere. Børnene er fordelt i tre lokaler, og hvert sted er der voksne, mest fædre, der underviser og guider.

Villads sidder ved et bord med fire. Han er i gang med at få en mand til at skyde. Ved siden af ham sidder Daniel, der arbejder med et program ved navn Scratch, Sebastian er ved at få en mand til at bevæge sig, og Nikholai er ligesom Villads ved at få en figur til at skyde.

”Vi hygger os, og vi lærer meget,” siger Nikholai.

Mødtes over Mindcraft

Villads fortæller, at han blandt andet har brugt sin viden om kodning i en skoleopgave, som han fremlagde for klassen. Det gav øjeblikkelig respons fra en del af hans klassekammerater, der ville vide, hvor man kunne gå til det.

Ønsker man at vores børn skal tage mod ordrer fra robotter, eller skal de lære at programmere robotter til at tage imod ordrer fra dem

Allan Lykke Christensen

Villads bor i Aarhus og Nikholai i Skovby. De mødte hinanden over en Mindcraft-server og begyndte at spille spil sammen. Det udviklede sig til et venskab, og ud over at de er med i Coding Pirates i Skovby, går de også til forskellige game-arrangementer sammen. For eksempel har de netop været til Game Jam i Aarhus – en spiludviklingskonkurrence over 24 timer sammen med en hel masse andre børn.

”Det er en god hobby”, siger de begge og tilføjer, at de også koder lidt derhjemme.

Villads (forrest) og Sebastian. Foto: Anette Bonde.

Villads (forrest) og Sebastian. Foto: Anette Bonde.

38 børn og 18 frivillige

Coding Pirates i Skovby/Galten blev stiftet i løbet af sommeren, og er en udløber af hovedforeningen Coding Pirates i Odense. Undervisningen i Skovby startede i slutningen af september med 30 drenge og 8 piger.

Ud over at hele 38 børn ved en info-aften meldte sig som medlemmer, var der 14 voksne ud over bestyrelsen, mest fædre, der gerne ville være frivillige hjælpere. Målet var at få 10 medlemmer.

Allan Lykke Christensen, der er en af de fire fædre i bestyrelsen, forklarer, at Coding Pirates giver børnene mulighed for selv at være aktive i stedet for bare at bruge telefonen og computeren til You Tube og Facebook.

”Vi vil hjælpe med at sætte i gang, og så handler det om, at de selv begynder at kode. Vi vil gerne kombinere kreativitet med kodning, og den digitale kreativitet med matematik. Her begynder de at forstå meningen med matematik, når de for eksempel skal få figurer til at vende sig 45 grader.”

Børnene harblandt andet lavet Halloween-spil, hvor nogle af dem fik spøgelser til at kaste med ting, mens andre fik figurer til at gå rundt mellem forhindringer.

Adlyde robotter eller kode

Allan Lykke Christensens afsæt for at gå med i Coding Pirates var at give de børn, der ikke interesserer sig for sport, et fritidstilbud. Samtidig giver det dem gode kort på hånden, i og med at robotter bliver en stor del af fremtiden.

”Ønsker man at vores børn skal tage mod ordrer fra robotter, eller skal de lære at programmere robotter til at tage imod ordrer fra dem.”

Publiceret 25 November 2018 11:30