VistiSkanderborg vil have gjort Himmelbjerget til en helårsattraktion. Foto: Thomas Bjerre Olesen

VistiSkanderborg vil have gjort Himmelbjerget til en helårsattraktion. Foto: Thomas Bjerre Olesen

VisitSkanderborg: Himmelbjerget tilhører hele Danmark...

VisitSkanderborg ser Himmelbjerget som en helårsattraktion med plads til optimering

Af
Claus Sonne

Skanderborg Kommunes helhedsplan for Himmelbjerget har udløst en sjældent set debat, hvor mange 'spillere' har budt ind. En af de centrale spillere er VisitSkanderborg, og derfor har Uge-Bladet sat turistfolkene stævne til en snak om turismens ideer og ønsker.

"Vi ser Himmelbjerget som det overordnede oplevelsesbrand for Skanderborg Kommune. Og vi ser Himmelbjerget som hele Danmarks Himmelbjerg, som en fortælling om frihed, folkelighed og demokrati," forklarer turistchef Marianne Purup og sætter flere ord på.

"Vi mener, at Himmelbjerget har et meget stort potentiale som en helårsattraktion. Som det er nu, kan der næsten ikke være flere mennesker på bjerget om sommeren, men der er masser af plads det meste af året. Vi skal bare skabe de rigtige rammer."

Hurra for helhedsplan

Kristina Cervalo, bestyrelsesformand i VisitSkanderborg, understreger, at turistforeningen er glad for, at Skanderborg Kommune har taget initiativ til at lave en plan for Himmelbjerget. Turistforeningen er i øvrigt repræsenteret i den arbejdsgruppe, der arbejder med planerne.

"Vi er særdeles tilfredse med, at der arbejdes hen mod en fælles forståelse af Himmelbjergets betydning samt for, at der kommer en rød tråd for udviklingen af bjerget. Det har vi ønsket os i mange år," siger hun og fortæller, at et af ønskerne fra VisitSkanderborg handler om skabe bedre adgangsveje til Himmelbjerget.

Marianne Purup supplerer og placerer Himmelbjerget midt i et imaginært spindelvæv.

"Vi får tit spørgsmålet: Hvor ligger Himmelbjerget? fra folk, der kommer til bjerget fra landsiden. Så vi vil meget gerne have skabt en infrastruktur i en stor omkreds rundt om bjerget i form af cykelstier, vandrestier, ridestier og vandveje, der alle viser vej til Himmelbjerget og fremhæver dette," siger Marianne Purup, og nævner den eksisterende Himmelbjergrute som et god eksempel.

Betyder det også bedre adgangsforhold for handicappede og dårligt gående?

"Absolut. Alle skal have mulighed for at komme op på toppen af Himmelbjerget," understreger Marianne Purup.

Hvor meget kan man i jeres optik 'pille' ved Himmelbjerget?

"Vi mener, at historiefortællinger om demokrati, fællesskaber og oplevelsesplatforme sagtens kan gå hånd i hånd med den fantastiske natur, der er og bliver omdrejningspunktet på Himmelbjerget," forklarer Marianne Purup og fortsætter:

"Vi er ikke ude i revolutioner og en masse forskellige installationer på Himmelbjerget. Men vi er til en gentænkning af ting som overnatningsmuligheder, spisesteder, souvenirs og aktiviteter. Vi har eksempelvis set Hotel Democracy gentænke brugen af Himmelbjerget i forbindelse med Grundlovsdag."

Eksemplet Hammershus

Marianne Purup bruger den bornholmske borgruin Hammershus som eksempel på, at nye tiltag kan løfte en i forvejen populær turistattraktion.

"Så vidt jeg kan se, har man her med held placeret et besøgscenter, så det føjer sig ind i landskabet og både formidler stedets historie og giver et unikt kig til ruinen. Vi tror på, at vi, med respekt for naturen, kan iklæde Himmelbjerget en 'ny kjole', der giver flere folk lyst til både at blive lidt længere og komme igen," siger hun.

Passer et søbad ind i de planer?

"Ikke som vi ser det. Vi vil hellere have fokus på, at mange typer af fartøjer får gode muligheder for at komme til bjerget ad vandvejen. Det gælder for eksempel både Hjejle-bådene, sejlbådene, solbådene, kanoerne og kajakkerne," fastslår Marianne Purup.

Publiceret 06 November 2018 11:30