Stefan Borre-Gude og Jan Storgaard glæder sig over at Fru Ko er kommet lovende fra start med 24 interesserede anpartshavere. Pressefoto.

Stefan Borre-Gude og Jan Storgaard glæder sig over at Fru Ko er kommet lovende fra start med 24 interesserede anpartshavere. Pressefoto.

Nyt fællesskab: Fru Ko leverer bøffer og lækker steg

Kogræsserforeningen Fru Ko satser næste sommer på tre stykker kødkvæg til fornøjelse og nytte for borgere og anpartshavere

Af
Anette Bonde

I sommeren 2019 kan borgerne i Fruering og omegn antagelig nyde synet af tre fine stykker Angus- eller Galloway-kvæg i Annebjerg-området, og til efteråret kan anpartshaverne nyde lækkert, lokalt opfedet oksekød. I hvert fald var der god opbakning, da Kogræsserforeningen Fru Ko kaldte ind til informationsmøde onsdag 3. oktober. Hele 24 familier meldte deres interesse.

Jan Storgaard, der sammen med Stefan Borre-Gude, begge Fruering, er initiativtager til foreningen glæder sig over interessen.

"Det er jo nærmest en fjerdedel af Fruering by. Jeg synes også, det er et dejligt projekt, der er med til at skabe fællesskab i hele landsbyen."

Ud over fællesskab er også økologi og dyrevelfærd en del af projektet.

Nye bekendtskaber

Jan Storgaard understreger, at der allerede er mange gode fælles aktiviteter i området, men at dette er endnu en lille brik. Til februar indkaldes til stiftende generalforsamling, hvor der sættes ord på planer og visioner, der tegnes andele, og der skal laves vagtplan til at holde øje, når kreaturerne er ankommet.

"Det bliver en lejlighed til at mødes og få nye bekendtskaber og venner. Lidt højstemt vil jeg også nævne, at det er godt for børnefamilier, fordi børnene jo så kan se, hvor kødet kommer fra."

Planen er i korte træk, at foreningen Fru Ko i maj køber tre kreaturer til fordeling mellem anpartshaverne. Det bliver formentlig enten Angus- eller Galloway-kvæg.

"De er små omgængelige kvæg-racer med en god tilvækst."

I november henter Hårby Slagteren kreaturerne, og kødpakkerne kan så efter nogle dage afhentes i forsamlingshuset, hvor folk kan bytte og pakke om alt efter smag og favoritudskæringer. Der regnes med otte anparter pr kreatur og derved cirka 25 kilo kød til hver.

Gratis jord, el og vand

Kogræsserforeningen har mødt stor velvilje fra officiel side.

"Vi har meget stor opbakning fra Skanderborg Kommune og et fantastisk samarbejde med Skov & Naturstyrelsen, som stiller gratis jord til rådighed, sørger for indhegning, strøm i hegnet og adgang til vand til dyrene."

Fru Ko

Der er cirka 100 husstande i Fruering og 40 nye boliger er på vej i den nærliggende udstykning Skovmarken.

Initiativet fra Fruering udspringer af Skanderborg Kommunes tiltag "Liv i landsbyerne". Efterfølgende nedsattte Fruering et råd til fremme af ideer i området. Jan Storgaard og Stefan Borre-Gude foreslog her en kogræsserforening i Annebjerg-området, et 100 ha stort område, der ud over boligområder også byder på skov, skovrejsning og overdrev.

Publiceret 19 October 2018 11:45