Anbi-huset er fra 1896. Bygningen rummede fra 1969 og frem til 2010 Anbi Brugskunst. I Den Gamle By indgår huset i museets moderne afdeling. Foto: Den Gamel By

Anbi-huset er fra 1896. Bygningen rummede fra 1969 og frem til 2010 Anbi Brugskunst. I Den Gamle By indgår huset i museets moderne afdeling. Foto: Den Gamel By

Anbi-huset er færdigt udvendigt

Barbersalon, badeanstalt, vin, tobak og brugskunst. Det historisk Anbi-hus fra Adelgade i Skanderborg har haft mange funktioner. Nu er det snart genopført i Den Gamle By i Aarhus

Af
Grethe Bo Madsen

Den historiske bygning, Anbi-huset fra Skanderborg, der i 2010 blev pillet ned sten for sten for at blive fragtet til købstadsmuseet Den Gamle By i Aarhus og indgå i den moderne bydel der, er nu genopført udvendigt.

Huset lå engang i Adelgade 61 og husede Anbi Brugskunst med tøj og kunsthåndværk, men måtte "lade livet" for at give plads til Bloms Butikker. Genopførelsen har været i gang et stykke tid nu, og ifølge Den Gamle Bys vicedirektør, Allan Leth Fransden, er Anbi-huset nu blevet helt færdigt i det udvendige.

"Det vil sige, at at murene er fuget og soklerne pudset, blikkenslagerarbejdet er afsluttet, der mangler kun det allernederste nedløbsrør, og malerne er færdige med de udendørs dele," fortæller han til UgeBladet.

På billedet er tømrer Tommy Ravnsbæk ved at lave en væg ved hovedtrappen i stueetagen. Pressefoto

På billedet er tømrer Tommy Ravnsbæk ved at lave en væg ved hovedtrappen i stueetagen. Pressefoto

Mangler det indvendige

"Indvendigt har murerne taget fat på at pudse væggene. Som det er tradition, begynder pudsearbejdet øverst i huset. Tømrerne går i forvejen, og opbygger de trævægge, som murerne senere skal pudse," forklarer Allan Leth Frandsen.

Når bygningen engang er helt klar, skal der indrettes en tidstypisk farve- og tapethandel anno 1974 i butikken.

Bygningen er i to etager med kælder og har mod gaden en karnap og tagetage med kvist. Husets arkitektur kaldes for historicisme, og er en europæisk arkitekturstrømning, der efterlignede tidligere stilarter. En stil, der især var populær i Danmark i perioden 1850-1910.

Badekar på løvefødder

Anbi-hust blev opført i 1896 af barber Johannes Brunschvig Petersen og frem til 1920'erne var der barbersalon i huset. Senere blev salonen omdannet til en vin- og tobaksforretning. I en periode i mellemkrigstiden var der badeanstalt i kælderen, og der blev her opsat et badekar på løvefødder. Det blev muligt efter der i 1926 blev installeret centralvarme i huset.

Der er fortsat ikke sat dato på indvielsen, men det bliver formentlig i sommeren 2019.

Publiceret 16 October 2018 11:45