TV-lægen Charlotte Bøving inspirerede de mange fremmødte.

TV-lægen Charlotte Bøving inspirerede de mange fremmødte.

Gammel på den fede måde: Hold kroppen stærk og hjernen skarp

Kommunens 75-årige borgere blev inspireret til at ældes på den sunde måde

Af
Lotte Gyldenvang

"I bund og grund skal vi skifte alderdom ud med voksendom ved at passe på os selv og hinanden. Hvis man holder kroppen stærk, hjernen skarp og relationerne ved lige, bliver det en sand fest at ældes".

Sådan lød det fra tv-lægen Charlotte Bøving, da hun mødte en stor flok af de 75-årige borgere fra Skanderborg Kommune. De var nemlig blevet inviteret til et særligt arrangement for netop 75-årige, som kommunen kalder "Den Sunde Aldring". Et arrangement, som socialloven kræver, at kommuner tilbyder 75-årige borgere, der ikke bor på plejecentre.

"Det er en fantastisk idé at samle os på den måde. Min kone og jeg har det heldigvis godt, men derfor kan det være rart med forskellige oplysninger om, hvilke tilbud og hjælp man kan få, hvis det en dag kniber med hørelsen eller hukommelsen," siger Vilhem Eriksen fra Ry med et par brochurer i hånden.

Socialudvalgsformand Anders Rosenstand Laugesen (V).

Socialudvalgsformand Anders Rosenstand Laugesen (V).

Øger kontakt med borgere

Der var stillet en messe op med alle kommunale tilbud til forebyggende sundhedstiltag.

"Hvis man først går hen og bliver syg eller plejekrævende, har vi jo en del andre tilbud også. Det er udelukkende med de forebyggende briller på, når vi afholder "Den Sunde Aldring," fortæller Jonna Christiansen, som er forebyggende medarbejder i fagsekretariatet Ældre & Handicap. Hun tilføjer, at hvis man ikke har mulighed for at deltage, bliver man som 75-årig tilbudt at få et hjemmebesøg og en forebyggende snak i stedet. Det er tredje år i træk, at "Den Sunde Aldring" bliver afholdt.

"Jeg ser, at det gør vejen mellem kommunen og borgerne kortere. Bare dét, at borgerne kommer ud på Fælleden og møder os, gør, at vi ikke længere er så fremmede for dem. Det gør, at de kontakter os hurtigere, når de får brug for hjælp, simpelthen fordi de husker, at have talt med os personligt," siger Jonna Christiansen om en af effekterne af arrangementet.

Socialudvalgsformand i Skanderborg Kommune, Anders Rosenstand Laugesen (V) holdt velkomsttale for de over hundrede fremmødte.

"Måske I tænker 'Hvad skal ham dér lære os om at blive ældre. Han er jo knap færdig med puberteten'. Men vi er alle i samme båd, for vi bliver jo alle ældre. Og aldring skal tages alvorligt. Det er derfor, vi er samlet i dag, så vi kan huske hinanden på at motionere, spise sundt og holde os i gang," sagde Anders Rosenstand Laugesen.

Politiassistent Jens Danielsen fik talt om kørekort og indbrud med borgerne.

Politiassistent Jens Danielsen fik talt om kørekort og indbrud med borgerne.

Man lytter til de ældre

Blandt udstillerne var også Seniorrådet repræsenteret. De er, ifølge socialudvalgsformanden, et vigtigt bindeled mellem kommunens ældre borgere og lokalpolitikerne.

"Det er fantastisk at se så mange fremmødte. Det gør kommunens orientering til de 75- årige noget mere effektiv. Seniorrådet er en anden vej fra borgerne til os politikere. Byrådet lytter rigtig meget til seniorrådet, så det kan absolut betale sig at bruge dem, hvis man har noget på hjerte," lyder opfordringen fra socialudvalgsformanden, inden de første par borgere tager kontakt til ham.

Der var i det hele taget mange snakke om motion, kost, demens og frivillighed over kaffen, som kommunen foruden en let frokost var vært for. Også politiet havde travlhed ved deres stand.

"Det er jo for det første en hel enestående mulighed for at møde borgere, som vi ikke længere møder, nu hvor pas bliver lavet ved borgerservice. Mange skal lige høre om de nyeste kørekortsregler, og så taler vi også meget om sikring af boligen i forhold til indbrud. Det er både et hyggeligt og meget givende arrangement," fortæller politiassistent Jens Ole Danielsen.

De 75-årige var lydhør for gode råd og vejledning i motion, kost og andre sunde tiltag. Alle fotos: Lotte Gyldenvang

De 75-årige var lydhør for gode råd og vejledning i motion, kost og andre sunde tiltag. Alle fotos: Lotte Gyldenvang

Aldrig for sent

Tilbage ved tv-lægen Charlotte Bøving kan man spørge, om det ikke er for sent at inspirere 75-årige borgere til at træne kroppen og hjernen.

"Det er aldrig for sent. Så længe man trækker vejret, kan det betale sig at passe på sig selv. Det er ikke fedt at blive gammel, hvis man er syg, ikke kan huske eller sidder helt alene og ensomt. Så ved jeg godt, vores gener også har en indflydelse. Men har man dårlige odds på generne, så er der bare endnu større årsag til at passe ekstra godt på sig selv," lød opfordringen fra Charlotte Bøving.

Publiceret 13 October 2018 11:30

SENESTE TV