Jørn Kristiansen foran den jord, der er blevet eksproprieret. Bagved ses husene på Nørregårds Allé, hvor grundpriserne er markant højere. Arkivfoto

Jørn Kristiansen foran den jord, der er blevet eksproprieret. Bagved ses husene på Nørregårds Allé, hvor grundpriserne er markant højere. Arkivfoto

Ekspropriering:

Dyb frustration over pris på jord

Jørn Kristiansen har svært ved at acceptere den pris han får for jord, som kommunen eksproprierer

Af
Claus Sonne

Dyb, dyb frustration.

Det er den følelse, Jørn Kristiansen står tilbage med, efter at han i fredags havde møde med repræsentanter for Taksationskomiteen, der skal afgøre, hvad Skanderborg Kommune skal betale for de cirka 4000 m2 af Jørn Kristiansens jord, som kommunen har eksproprieret for at bygge institutionen Elmely.

"Jeg har fået et tilbud, der hedder 36 kr. pr. m2. Det betyder, at jeg får cirka 146.000 kr. for jorden. Min nabo, der også har fået eksproprieret jord, noget mere end mig, har fået tilbudt endnu mindre. Så alt i alt kan Skanderborg Kommune se frem til at skulle betale 250.000 kr. for 10.000 m2 jord i et meget attraktivt område. Det gør mig ærlig talt gal," siger Jørn Kristiansen.

Fra sin grund kan Jørn Kristiansen se over på de nye udstykninger på Nørregårds Alle. Her ligger prisen på de m2, der støder direkte op til Jørn Kristiansens ditto til 36 kr. pr. stk., mellem 1200 og 1500 kr.

"Det kræver ikke de store matematiske evner at se, at Skanderborg Kommune gør en vanvittig god handel ved at ekspropriere min og min nabos jord," lyder det fra Jørn Kristiansen, der har udsigt til en grund på Nørregårds Alle, der koster 1,4 mio. kr.

"Det svarer til, at jeg kunne have fået cirka 4 mio. kr. for at udstykke grundene, men nu må nøjes med 146.000 kr. Det er jo helt skævt," siger han.

Under mødet med Taksationskomiteens udsendte kom Jørn Kristiansen med sit ønske til en pris for jorden. Det var, siger han med et smil, en anelse højere end de 36 kr.. pr. m2, han fik tilbudt.

Kan kun afvente

Jørn Kristiansen går nu og venter på, at taksatoren vender tilbage med en pris på de 4000 m2. Men hans tiltro til, at der sker ændringer, kan ligge på kanten af et frimærke.

"Jeg kan jo bare slå hælene sammen og rette ind," siger han.

Når afgørelsen fra Taksationskomiteen kommer, kan Jørn Kristiansen anke den til Overtaksationskomiteen. Om han orker det, ved han endnu ikke, for tilliden til det offentlige system er ringe.

"Dybest set har min kone og jeg lyst til bare at komme videre. Men det er jo hele tiden i baghovedet. Og ellers kan jeg bare se på jordvoldene," siger han.

Jordvoldene ligger klods op af Jørn Kristiansen jord. Der har de ligget et godt stykke tid i en højde på op mod tre meter.

"Ifølge reglerne må der kun terrænreguleres op i en meters højde, men det gælder åbenbart ikke for kommunen," vurderer Jørn Kristiansen.

Noget svineri

Spørger man Kjeld Jensen, byrådsmedlem for DF med en plads i Miljø- og Planudvalget, hvad han synes om eksproprieringsprisen, så får man et kontant svar.

"Det er noget forfærdeligt svineri. Grundejerne burde selvfølgelig have markedsværdien af deres grunde. Desværre mener et flertal i byrådet, at det er en ok fremgangsmåde," siger Kjeld Jensen og tilføjer:

"Og så er det i min bog er det utilstedeligt, at man kan bygge, inden man har købt jorden af manden."

Publiceret 14 September 2018 11:45