Emil fra Ry er endt som forfatter i Sydkorea. Her er han gift med Yumin, og sammen har de lille Lina. Privatfoto

Emil fra Ry er endt som forfatter i Sydkorea. Her er han gift med Yumin, og sammen har de lille Lina. Privatfoto

Klumme: Emil fra Ry udgiver bog om Danmark i Syd Korea

Af
Karen Thomsen

Ry Bibliotek

Må jeg præsentere Emil Bredal Lavsen, der sammen med sin kone Yumin og en koransk journalist står bag den første koreanske bog om Danmark.

Hvordan Emil fra Ry endte med at blive forfatter i Syd Korea, det er det, denne klumme skal handle om.

En meget varm sommerdag dukkede Emil op på Ry Bibliotek, som han gør det hver sommer, og det er altid et meget velkomment gensyn. I år ikke mindst fordi han og hans kone Yumin kom ind ad døren med den sødeste lille pige Lina på armen. Med stråhat på, ligesom sin mor, og så sød er Lina, at denne klumme-skibent i alvorlig grad blev skruk. (bedstemor-skruk forståes) Emil har boet i Syd Korea så længe, at dette er det syvende besøg i Danmark.

Emil voksede op i Ry, gik på Mølleskolen, han spillede basketball og trænede ungdomshold. Nu bor han i en lille lejlighed i udkanten af Seul, og det er noget helt andet end at vandre rundt i naturen omkring Ry, eller at være i det lille fritidshus ved Gl.Rye.

Emil, Lina og den første bog om Danmark udgivet i Sydkorea.

Emil, Lina og den første bog om Danmark udgivet i Sydkorea.

Som ung mand på 18 år rejste han et år til Syd Korea, hvor han i UMCA var med til at hjælpe fattige mennesker. Emil blev med det samme forelsket i landet og menneskene og især i Yumin. Han havde et fantastisk år, og da han var blevet bachelor i teologi, blev han i 2012 gift med Yumin, og sammen med hende er han blevet far til den skønne lille datter Lina.

Yumin og Emil har nu været gift i seks år, og de nyder deres liv sammen i Korea. Emil arbejder som dansk-koreansk tolk og med business consulting for danske virksomheder, der ønsker at blive en del af det store koreanske marked. Der bor cirka 50 millioner mennesker i Syd Korea, og samfundet er i en rivende udvikling med store firmaer som Samsung, Hyundai og SK. Emil underviser også i dansk og hjælper unge koreanere med at forberede sig til et studieophold i Danmark. Bogen om Danmark havde længe været en drøm for Yumin og Emil. De kunne næsten ikke tro det, da det blev virkelighed, og den har solgt rigtig godt. Men måske er det ikke så underligt, for Emil og Yumin er et aktivt og kreativt par, som er i gang med mange forskellige ting.

Hver søndag står de for en børne- og ungdomskirke, hvor Yumin er fuldtids præst. De er også involverede i forskellige sociale projekter og er bla. mentor for en ung pige, som ikke har forældre.

Der er rigtig mange ting at se til i Emil og Yumins liv i Seul, men det allerbedste er familien. Kosmopolitten Lina blev født i november sidste år, og det er en fornøjelse for Emil og Yumin at følge hendes udvikling. Emil og Yomin taler både dansk og koreansk til hende, så hun får begge sprog med sig, og hun har både dansk og koreansk pas. Yumin er også rigtig god til dansk, og Emil og hun taler både dansk, koreansk og engelsk med hinanden.

Den her sommer var varm, men det er ikke noget i forhold til Seul, hvor der er endnu varmere, fortæller Emil, typisk over 30 grader og høj luftfugtighed, så man nærmest ikke kan bevæge sig rundt udendørs, uden at sveden driver ned ad én.

Bogen om Danmark kom i stand ved at ejeren af bogforlaget, havde læst en artikel, som Emil og Yumin havde skrevet for en koreansk avis, og han blev helt vild med det arbejde vi lavede, fortæller Emil. Yumin og Emil var blevet bedt om at være en del af et af de mest berømte tv shows i Syd Korea på en kanal, som hedder KBS og bliver set af cirka 10 millioner mennesker. Efter det tv show fik Emil og Yumin en masse opkald fra andre tv stationer, som ville have dem med i forskellige shows, og de fik hovedrollen i en LG reklame.

På den måde fik drømmen om bogen en vældig medvind. En koreansk journalist lavede 12 interviews á tre timer med dem. Derefter mødtes de med journalisten og folk fra forlaget to gange om ugen i et intensivt forløb, hvor det skrevne skulle bearbejdes og hver sætning tales igennem. Det blev til en bog på 10 kapitler, som kom til at handle om forskellige områder af det danske samfund, dansk mad og steder i Jylland, som Emil og Yumin særligt vil anbefale til koreanerne. Bogen har fået meget gode anmeldelser af dem som har læst bogen.

Tak til Yumin, Emil og lille Lina og stort tillykke med bogen.

Publiceret 11 September 2018 22:32