Karen Lehrmann Styrbæk er ny kirketjener- og graverassistent i Gl. Rye Kirke. Foto: Sonne

Karen Lehrmann Styrbæk er ny kirketjener- og graverassistent i Gl. Rye Kirke. Foto: Sonne

"Man bliver ikke rask af at ligge i fosterstilling..."

Karen Lehrmann Styrbæk vil have os til at tale om tabuerne i vores liv

Af
Claus Sonne

Gl. Rye Man bliver ikke rask af at ligge i fosterstilling.Ordene kommer fra 37-årige Karen Lehrmann Styrbæk, der 1. juni tiltrådte stillingen som kirketjener og graver medhjælper ved. Gl. Rye Kirke, og hun ved hvad hun taler om.

”I 2014 fik jeg konstateret diagnosen ADHD. Det skete ca 2 mdr efter at mit yngste barn var blevet diagnosticeret med ADHD og atypisk autist. I løbet af de efterfølgende to år fik mine to andre børn også stillet hver deres autismediagnose, hvorefter jeg bragede ned med stress og vi blev skilt. Jeg var så syg af stress at jeg ikke engang kunne tage mig af mine børn, jeg græd, lå i fosterstilling og gik lange ture. Jeg var sygemeldt i to og et halvt år og heldigvis viste både systemet og ungernes far stor forståelse og tålmodighed, så jeg kunne få lov til at komme mig i mit eget tempo. Jeg fik set en del dæmoner i øjnene i den periode,” siger hun og smiler.

Kedelig praktik

Som led i sin tilbagevenden til arbejdsmarkedet kom Karen i praktik i Gl. Rye Kirke, første gang i 2017.

”Jeg syntes faktisk, at det var ret kedeligt på det tidspunkt, og jeg holdt krampagtigt fast i at jeg ikke var færdig med specialområdet,” så hun begyndte i stedet på en uddannelse om ADHD-coach.

"Så døde min far af kræft og min film knækkede igen. Det satte lige alting på pause og jeg droppede uddannelsen, og blev igen sygemeldt. Der sker noget med os mennesker når livskriserne kommer tæt på, der sker udvikling og udvikling gør sgu ondt, men nøøøøj hvor er det fedt, hvis man tør at give slip og følge med den og være i det der er.”

I Januar 2018 ringede Jesper, som er ledende graver ved Gl. Rye Kirke, med en invitation til nytårskur, kirkens årlige julefrokost.

”Jeg tog med, for det kunne jeg mærke at jeg skulle, det er sådan jeg gør, mærker om det er rigtigt,” siger Karen og smiler.

Til nytårskuren fik hun at vide, at stillingen som gravermedhjælper og kirketjener var ledig.

”Jeg var ikke i tvivl om at jeg skulle søge den og jeg begyndte igen i virksomhedspraktik og denne gang var det ikke spor kedeligt, nærmest det modsatte.”

Hun søgte senere stillingen, var til samtale og fik jobbet, fortæller hun.

”Her får jeg ro, kreativitet, fysisk arbejde, frisk luft og en masse gode snakke med forskellige mennesker i forskellige følelsesmæssige situationer. Det er et job, som bringer mig balance, og jeg nyder det.” Derfor kan man nu i 30 timer om ugen finde Karen i og omkring kirken. Desuden underviser hun fire timer om ugen i ADHD-teamet i Psykiatriens Hus i Silkeborg.

Passer ikke i kasser

"Jeg er uddannet lærer og har altid været rigtig god til de mennesker der ikke altid passer ind i vores kasseopdelte samfund. Jeg danner lynhurtigt relationer og jeg er oprigtigt interesseret i og fascineret af menneskers følelsesliv og adfærd. Så jeg er rigtig, rigtig glad for, at jeg kan hjælpe i Psykiatriens Hus og syntes egentlig at det er lidt sejt at få et job fordi jeg har en diagnose og ikke på trods, der kan komme meget godt ud af at være lidt små skør,” fastslår hun med et grin

Som det fremgår af den barske historie, forsøger Karen ikke at pakke tingene ind i vat. Hun er nemlig opsat på at få os til at snakke lige ud af posen om sorg, sygdomme og diagnoser.

”Det er helt uforståeligt, at der er det her tabu i forhold til, hvad vi fejler. Da jeg fik min ADHD-diagnose, blev jeg faktisk glad. Ikke fordi jeg gerne vil fejle noget, men fordi det gav mig svaret på, hvorfor jeg ikke passer ned i de gængse kasser og hvorfor jeg siden mine teenageår har været meget følsom, svingende i energi og humør. Nu ved jeg, hvilket styresystem jeg kører på, og det er da en kæmpe fordel,” siger Karen og tilføjer:

”Man skal så lige huske på, at en diagnose ikke er en undskyldning for bare at lægge sig ned og sige man ikke kan. Man skal ranke sig op, mærke efter og bruge sin viden om sig selv. Det er så vigtigt, at vi tør at være i det, vi er i - altså ikke give efter for udefrakommende pres. men finde noget at være i, som gir mening og som gør dig glad.”

Jobs booster

For Karen Lehrmann Styrbæk gælder det, at der nu er ganske pænt med balance i hendes liv. Og de to jobs hos henholdsvis Gl. Rye Kirke og Psykiatriens Hus har givet hende et boost.

”Det er en fantastisk fornemmelse at have fået to jobs, fordi jeg er mig, og ikke på grund af en uddannelse,” siger hun og griner, da hun bliver spurgt om kirkens klokker, der har ringet på mystiske tidspunkter på det seneste.

”Klokkerne er fra 1726 og har deres eget liv - eller i hvert fald et liv, jeg ikke har helt styr på,” lyder det med et stort smil.

Publiceret 16 August 2018 11:45